pixabay.com

Građani koji žele da poboljšaju svoju finansijsku situaciju i ne žive u dugovima moraju se potruditi da planiraju i optimizuju rashode, da koriste aplikacije za njihovo kontrolisanje, a takođe da mali deo prihoda usmeravaju u „štek“, rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije „Vadi pare“ Pavel Gužikov.

– Za 25 odsto Rusa plata nije dovoljna da pokriju osnovne potrebe, što znači da se svaka četvrta osoba redovno suočava sa potrebom da pozajmljuje novac ili da podiže kredite sa velikom kamatom kako bi pokrila svoje osnovne potrebe. Sledećeg meseca ponovo se javljaju nepredviđeni troškovi, a stalni nedostatak novca počinje da liči na vrtenje u krug. Kako bi se izbavili od večite trke i konačno osetili finansijsku sigurnost važno je znati pravila finansijskog ponašanja – rekao je ekspert.

On ističe da je svakom čoveku, nezavisno od prihoda, potreban „štek“.

– Najmanje 10 odsto od mesečnog prihoda trebalo bi usmeriti na formiranje finansijske rezerve, ali radi bolje sigurnosti taj procenat je najbolje redovno povećavati. Sa rezervom koja može pokriti troškove od tri do šest meseci iznenadni troškovi za lečenje ili popravku neće vas izbaciti iz koloseka i vaš budžet će ostati stabilan do sledeće plate – objašnjava Gužikov.

On istovremeno savetuje da se rashodi optimizuju i planiraju.

– Svako od nas ima obavezne mesečne troškove: infostan, dečje obrazovanje, otplata kredita i hipoteka, redovni uplate u dobrotvorne svrhe. Često ne odgovara vreme njihove otplate, stoga se potrudite da isplanirate tako da se poklapaju sa datumima avansa ili plate. Tako će za to uvek biti obezbeđena sredstva i neće biti kašnjenja sa otplatom i kazni – dodaje ekspert.

Takođe savetuje građane da koriste specijalne aplikacije za kontrolu rashoda,

– Ukoliko shvatite da će vam jedva doteći novca do sledeće plate, postavite ograničenje za dnevne troškove. Kada jasno odredite sumu koju danas ne smete premašiti kako ne bi uzimali pozajmicu do plate moći ćete da kontrolišete svoje troškove i kupovati samo neophodno – poručio je stručnjak.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime