pexel.com
Dobro grejanje za bezbrižnu zimu

Od mnogih pomisli na zimu obavezna je – grejanje. Kako i na šta se grejati?

Ako je i bilo ustaljenih rešenja onda ih je još uvek aktuelna energetska kriza odjednom promenila. Šta je najsigurnije i najisplativije postalo je vrlo neizvesno zbog otežanog snabdevanja i variranja cena.

Grejanje na drva je tradicionalno dobro rešenje, ali je skok cena ogrevnog drveta poremetio računicu o isplativosti. Upravo kao i grejanje na pelet, koji je poskupeo, a nije ga ni bilo u dovoljnim količinama na tržištu.

Udobnost grejanja na gas kvari strah da li će ga biti dovoljno i koliko će poskupeti. Ovaj način grejanja je zaista komforan, ali je problem i u početnoj solidnoj investiciji za kotao, radijatore i instalaciju, pa mnoge odvraća od prelaska na ovaj energent.

Struja je takođe komforan način, ali za veće prostore treba izdvojiti popriličnu sumu tokom dugih zimskih meseci.

Najveća briga onih koji se greju na centralno grejanje je što nekako uvek ispadne skupo, jer se uglavnom plaća tokom cele godine. Mnogi se pitaju da li je cena možda neopravdano visoka.

Grejanje na ugalj – uvek pouzdano

Ugalj je dobro rešenje i u kombinaciji sa ogrevnim drvetom najprisutniji način grejanja. Dobra prodaja uglja najbolja je potvrda koliko je ovo rasprostranjen način grejanja i poželjan energent za više načina grejanja.

Ugalj se koristi u kotlovima sistema parnog grejanja, u kućnim varijantama centralnog grejanja i u pojedinim grejnim telima kao što su šporeti na loženje, peći, furune i slično. Nema grada, a da nema jedno ili nekoliko mesta gde se vrši prodaja uglja. I uvek je potražnja dobra, jer vas ugalj kao energent neće izneveriti. Na ugalj se zaista možete pošteno ogrejati. Dobro drži vatru pa ima produženo toplotno dejstvo, a ne morate ujutru da se mučite i ponovo potpaljujete vatru.

Zato je potražnja uglja uvek velika, kako domaćeg iz rudnika u Srbiji, tako i onih iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sve vrste uglja imaju svoje kupce. Grejanje na “pljevaljac” ili ugalj Pljevlja, po gradu gde je rudnik, naročito je zastupljen u čitavoj zapadnoj Srbiji koja gravitira Crnoj Gori, ali i u drugim krajevima. To je mrko-lignitski ugalj visokog kvaliteta, idealan za individualna ložišta. Lako se pali, dugo drži žar i toplotu, može da se priguši i ne ostavlja mnogo pepela.

Grejanje na ugalj ima prednosti, ali važno je napomenuti da ugalj nije baš ekološki prihvatljiv niti je najčistija opcija za grejanje i može imati negativne posledice po okolinu. Sagorevanje uglja emituje značajne količine zagađivača, što negativno utiče na kvalitet vazduha i zdravlje ljudi. Ograničenje je i što traži veći prostor za skladištenje, a loženje uglja može biti neugodno i prljavo.

Krovni paneli za efikasnije grejanje

Koji god energent da koristite, bez kvalitetne termoizolacije krova i zidova nećete postići efekat grejanja kao kada kuću “utoplite”. Zato je preporuka da za oblaganje podkonstrukcije za zidove i krov koristite termoizolacione sendvič panele.

Sendvič paneli su ugradni elementi sa termoizolacionim svojstvima koji se koriste kao prefabrikovani zidovi i krovovi. S obzirom da toplota odlazi u visinu, posebno je važno da krovni paneli imaju dobre termoizolacione odlike.

Krovni paneli između limova imaju jednu od tri ispune, poliuretan (PUR), poliizocijanat (PIR) i staklenu ili mineralnu vunu. Limovi imaju izvanredne mehaničke karakteristike, a jezgro omogućava toplotnu izolaciju. Krovni paneli sa PUR ispunom su odlični izolatori, kao i paneli sa PIR ispunom, koji imaju i atest na vatrootpornost. Krovni paneli sa mineralnom vunom su nešto slabiji toplotni izolatori, ali im je prednost negorivost.

Kvalitet krovnih panela, koji karakteriše upravo dobra termoizolacija, najbolje potvrđuje njihova široka prihvaćenost i primena u izgradnji stambenih zgrada, poslovnih objekata, škola, sportskih hala, rashladnih komora, hangara, skladišta, industrijskih salona, poljoprivrednih objekata.

Podovi koji greju

Podovi se izrađuju od raznih materijala, ali neki su posebno prijatni, dobra su toplotna izolacija i zadržavaju toplotu u prostoru.

Koji god materijal za podove izaberete na svima će podni tepih dobro doći u hladnijim periodima. Tepih je odličan izolator toplote. Izaberite tepih sa visokom gustinom vlakana kako bi imali još bolju toplotnu izolaciju.

Takođe, sa podnim grejanjem svi materijali davaće više toplote. To se odnosi i na drvene podove, koji imaju prednost kada je reč o izolaciji i pružanju topline u prostoru. I oni materijali koji su po sebi hladniji, pločice, laminat, kamen, sa podnim grejanjem dobijaju toplotu i čine prostoriju prijatnom u hladnijim danima.

Važno je napomenuti da toplotna izolacija uveliko zavisi od odabranih materijala ispod podnih obloga. Dobra izolacija ispod podova značajno će poboljšati toplotnu efikasnost bilo koje podne obloge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here