pixabay.com

Italija planira da ove nedelje odobri novi paket podrške za domaćinstva i firme kako bi odoleli rastućim troškovima energije, najavio je danas ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli.

Najnoviji plan ograničavanja cena u energetskom sektoru dolazi povrh iznosa od oko 16 milijardi evra (17,58 milijardi dolara) koji je već ukalkulisan u budžet prošlog jula, a s ciljem da se ublaži udar cena nafte i gasa.

– Dekret će sigurno biti gotov ove nedelje – rekao je Patuaneli novinarima, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se vlada sastati do četvrtka, rekla su dva državna zvaničnika britanskoj agenciji.

Italijanska privreda, koja je prošle godine ostvarila rast od 6,6 posto nakon rekordnog pada od 9,0 procenata u 2020. uzrokovanog produženje m lokdauna zbog korona virusa, suočava se sa sve slabijim perpsektivama rasta.

Industrijska proizvodnja je u januaru pala za 3,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednjih više od godinu dana, tako da je prvo tromesečje počelo slabo čak i pre problema izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu.

U okviru niza mera o kojima se raspravlja, Patuaneli je pozvao vladu da smanji akcize na benzin i dizel ocenjujući da je „to neizbežna mera“.

Prema rečima Rojtersovih sagovornika iz vladinih krugova, očekuje se da će paket biti finansiran brojnim kompenzacionim merama, među koji je povraćaj sredstava na ime plaćenog poreza na dobit kompanija, pri čemu to neće uticati na javni deficit, koji Ministarstvo finansija želi da smanji na 5,6 posto BDP-a ove godine sa prošlogodišnjih 7,2 procenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here