Pexels.com

Raskidi su nesumnjivo izazovna iskustva koja mogu ostaviti trajne emocionalne ožiljke i emocionalnu bol. Međutim, načini na koje muškarci i žene upravljaju posledicama i nose se sa raskidom mogu se značajno razlikovati i to u više stadijuma “oporavka” od raskida.

1. Emocionalno izražavanje i komunikacija

Za muškarce nakon raskida je često izazovno da otvoreno izraze svoje emocije. Društvene norme i rodna očekivanja mogu obeshrabriti muškarce da pokažu ranjivost i traže emocionalnu podršku. S druge strane, ženama je lakše da izražavaju svoja osećanja i traže utehu kroz komunikaciju. Nije ih sramota da priznaju koliko im je loše, koliko im je teško, koliko pate i da li bi možda volele da se to nije desilo.

2. Grupa za podršku

Ponašanje žena nakon raskida uključuje žene koje se često oslanjaju na svoju grupu ljudi za emocionalnu podršku tokom i nakon raskida. One imaju tendenciju da se oslanjaju na bliske prijatelje, članove porodice ili čak profesionalne terapeute da obrađuju svoje emocije.

Žene često cene priliku da govore kroz svoja osećanja, traže potvrdu i dobiju empatiju od svog sistema podrške. Nasuprot tome, muškarci se često oslanjaju na samopouzdanje ili na nekoliko odabranih pouzdanika. Možda će im biti teško da otvore svoje emocije drugima i radije se bave svojim raskidom interno.

3. Traženje zaključka

Potpuni završetak i razrešenje ima različite stepene važnosti za muškarce i žene nakon raskida. Žene često imaju jaču želju za zaključkom i razumevanjem razloga koji stoje iza raskida. One mogu pronaći mir i konačni kraj kroz razgovore sa svojim bivšim partnerom ili kroz analizu dinamike veze.

Nasuprot tome, muškarci su možda skloniji da prihvate situaciju i nastave dalje bez traženja opsežnog zatvaranja. Oni mogu dati prioritet fokusiranju na budućnost, a ne zadržavanju na prošlosti.

4. Brzina emocionalnog zaceljivanja

Žene često brže i intenzivnije obrađuju svoje emocije nakon raskida u poređenju sa muškarcima. One mogu odmah doživeti niz emocija, kao što su tuga, bes i zbunjenost. Žene imaju tendenciju da se uključe u emocionalnu katarzu, dozvoljavajući sebi da u potpunosti iskuse i izraze svoja osećanja.

Muškarci, s druge strane, mogu doživeti odložene emocionalne reakcije. Oni u početku mogu potisnuti svoju negativnu emociju kao odbrambeni mehanizam, što može dovesti do produženog procesa zaceljenja, piše “Pinkvilla”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here