pixabay.com

Uvek je zgodno imati beli luk pri ruci u kuhinji – većini specijaliteta daje poseban ukus, a neretko se u našem narodu koristi i sirov ili u različitim napicima i smesama kao starinski lek za jači imunitet.

Neretko se dešava da se načeta glavica pokvari, te smo prinuđeni da je bacimo, a to najčešće saznamo baš onda kada nam treba dva, tri čena za pripremu nekog jela.

Poznati britanski kuvar, specijalizovan za vegeterijance, Džeri Džejms Stoun nedavno je otrio najbolji način za skladištenje belog luka, uz koji može da traje i do šest meseci.

– Beli luk je jedan od onih sastojaka poput crnog luka i šargarepe, koji je sveprisutan u bilo kojoj vrsti ukusnog jela. Zaista je važno da ga pravilno skladištimo, jer iako je jeftin, nema razloga da ga nepotrebno bacamo – rekao je on.

Džeri tvrdi da je najbolje beli luk čuvati na hladnom i suvom mestu koje nije frižider.

– Prva stvar koja je zaista važna jeste da beli luk voli da bude na hladnom, ali ne previše hladnom. Takođe, treba da bude na veoma suvom mestu, jer ne podnosi vlagu – savetuje ovaj kuvar i dodaje da beli luk, takođe, ne sme biti tamo gde ima puno sunčeve svetlosti, te da mu je potrebno mesto sa puno vazduha.

– Beli luk se čuva na tamnom, suvom, hladnom mestu bez osvetljenja, negde gde se redovno provetrava ili ima puno vazduha. To treba da bude mesto gde vazduh ne postaje ustajao, već cirkuliše. Zato ga ne stavljajte u fioku, to nije dobro mesto za čuvanje luka – dodaje on.

Idealno mesto za skladištenje belog luka kako bi ostao svež mesecima jeste korpa koja se nalazi na nekoj polici ili pultu, ali tako da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Možete ga čuvati u papirnoj kesi, mrežastom džaku ili žičanoj činiji, jedino je važno da to ne bude u plastičnoj kesi koja sprečava protok vazduha.

Kada ovako čuvate beli luk, najbolje je da ne slomite glavicu i da ga ne razdvojite na čenove, jer kada se čenovi razdvoje, imaju tendenciju da se mnogo brže suše i kvare. Kada jednom načnete glavicu belog luka, imajte na umu da će se ona najverovatnije pokvariti u roku od dve nedelje, čak i kada ga pravilno skladištite.

Zamrzavanje belog luka

Ceo beli luk ili iseckan na komadiće može da traje do 12 meseci u zamrzivaču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here