pixabay.com

Stanovnicima Melburna ove godine nije dozvoljeno da napuste grad, kako bi pripremili svoje kuće i imanja u regionalnoj Viktoriji za predstojeću sezonu požara. Pritom je Nedelja vatrogasne akcije započela u ponedeljak i od Viktorijanaca se traži da se pripreme za moguće požare tokom leta.

Do sada se priprema imovine za predstojeću sezonu požara nije smatrala neophodnim razlogom za putovanje, a građanima Melburna je tek odnedavno dozvoljeno da se kreću u krugu od svega 25 kilometara od svojih kuća.

Vršilac dužnosti direktora Državne vatrogasne službe (CFA) Gari Kuk rekao je da sezona požara u Viktoriji može da preraste u nešto loše i naglasio značaj dobre pripreme stanovništva, kako se ne bi ponovile užasne scene od prošlog leta.

– Nedelja vatrogasne akcije je sjajan podsetnik Viktorijancima da bolje razumeju rizik od požara i šta treba da učine u vezi sa tim – rekao je Kuk.

On je istakao i da se pripremom imanja za opasnost od vatrene stihije smanjuje mogućnost njenog oštećenja tokom sezone požara. Kuk je upozorio da je neophodno držati drveće, grane koje vise s krošanja i grmlje na maksimalnoj udaljenosti od kuće, a trava treba da bude kraća od deset centimetara. Potrebno je ukloniti i drva za loženje dalje od kuće i očistiti ostatke iz oluka.

Savet Vlade Viktorije i CFA je da stanovnici Melburna, koji poseduju imanja u područjima podložnim požarima, da angažuju službe da raščiste njihove posede, međutim, to nije uvek najjednostavnija opcija za ljude zbog materijalnih troškova.

Prema mišljenju predstavnika vatrogasaca, vlada bi trebalo da pažljivo izbalansira između rizika da građani Melburna unesu virus u regionalna područja i opasnosti koju predstavljaju imanja nepripremljena za sezonu požara.

Za više informacija kako da se pripremite za predstojeće leto i sezonu šumskih požara, posetite www.cfa.vic.gov.au.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here