pixabay.com

Statistike pokazuju da se poslednjih godina brakovi sve češće završavaju razvodom. Brakovi, kao i svi drugi odnosi, mogu doći do tačke kada postanu nepopravljivi. Jasno je da ne želite da vaš brak dostigne ovu tačku, a ako se pitate kako da ga spasite ako ste samo vi ta strana koja to pokušava, na pravom ste mestu. U našoj galeriji vam donosimo savete koji vam mogu pomoći.

Zapitajte se: Zašto želite da sačuvate svoj brak?

Ponekad je teško spasiti brak čak i kada se oba partnera maksimalno trude da to urade. Samim tim ako želite to da uradite sami, to deluje kao nemoguć zadatak. Prvi korak koji bi u tom slučaju trebalo da napravite jeste da se uverite da spašavate brak iz pravih razloga. Postavite sebi pitanje: zašto želite da spasite svoj brak? Da li želite da ostanete zajedno zbog dece ili vas je možda stid što je vaš brak propao? Oba ova razloga su pogrešna, a jedini pravi je taj da svog supruga i dalje volite.

Razmislite o tome da li vaš brak može da bude spasen

Nakon što ste razmislili o svojim razlozima za spas braka, morate se zapitati da li on uopšte može da bude spašen, naročito zbog toga što ste vi jedini koji to pokušavate. Bračni problemi se dešavaju u svakom braku, ali ako je veza zdrava, oni mogu biti rešeni. Toksičan brak je onaj koji se ne može spasiti. Može se zakrpiti, ali to neće dugo trajati. Važno je da utvrdite da li vam brak donosi više sreće nego tuge u životu.

Identifikujte prave probleme

Kako biste bili u stanju da rešite probleme u braku prvo morate da utvrdite koji su oni. Kada se beznačajne male stvari oko kojih se ne slažete sa suprugom pretvore u velike svađe, morate doći do osnove problema. Postoje dve vrste problema u braku: nerešivi (ili vrlo teško rešivi) – zlostavljanje, bolesti zavisnosti, neverstvo i rešivi – problemi sa novcem, komunikacijom, nedostatak intimnosti. Kada identifikujete prave probleme, znaćete da li oni mogu ili ne da budu rešeni.

Shvatite šta je to što vam neće pomoći da spasite brak

Prisiljavanje supruga da ostane, ako to nije ono što on želi, samo ga može još više udaljiti od vas. Svaki vaš pokret koji može da učini da se on oseti primoranim ili prevarenim da ostane kraj vas, neće vam doneti srećan brak o kom sanjate. Morate dakle imati na umu šta je to što vam neće pomoći u vašoj misiji. Iz ovog razloga ne bi trebalo da se služite lažima, ni manipulacijom bilo kakve vrste. Nikako ne biste smeli da ucenjujete svog supruga da ostane kraj vas, niti da izazivate sažaljenje kod njega, prenosi ženskimagazin.rs.

Radite na sebi

Od izuzetne je važnosti da shvatite da su obe strane u braku krive za probleme koji su u njemu. Iz ovog razloga bitno je da prihvatite svoj deo odgovornosti. Ne razmišljajte samo o tome šta biste voleli kod svog supruga da promenite, već prvo pođite od sebe i svog ponašanja. Morate shvatiti šta je to što radite što uništava vaš odnos. Promenom ličnog ponašanja daćete primer vašem suprugu kako bi trebalo da se ponaša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here