Pixabay.com

Nedostatak zaštite ličnih podataka vozača, koji se prikupljaju od strane proizvođača automobila, izuzetno je zabrinjavajući, čak bi se moglo reći da takva zaštita gotovo i ne postoji.

Nedavno istraživanje neprofitne organizacije Mozilla Foundation otkriva da vlasnici automobila praktično nemaju nikakvu kontrolu nad prikupljenim ličnim podacima.

– Čini se da su automobili stvarno prošli ispod radara kada je u pitanju privatnost, i stvarno se nadam da možemo to popraviti, jer trenutna situacija je zaista alarmantna – izjavila je Jen Caltrider, vođa istraživanja.

– Automobili su opremljeni mikrofonima, što znači da se u njima vode različiti osetljivi razgovori. Pored toga, automobili imaju kamere usmerene prema spoljašnjosti, ali i prema putničkoj kabini. Osim ako se odluče za kupovinu starijeg automobila, kupci praktično nemaju puno opcija – naglasila je Caltrider.

Automobili su dobili najlošiju ocenu kada je reč o privatnosti, što je upoređeno sa više od deset drugih kategorija proizvoda, uključujući uređaje za praćenje fizičke aktivnosti, aplikacije za reproduktivno zdravlje, pametne zvučnike i druge povezane kućne uređaje.

Nijedan od 25 proizvođača automobila čija su obaveštenja o privatnosti pregledana nije zadovoljio minimalne standarde zaštite privatnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here