pixabay.com

Plan britanske vlade da pruži podršku avganistanskim porodicama koje beže od talibanskih vlasti izneverio je te porodice, prema studiji objavljenoj povodom druge godišnjice pada Kabula.

Kako navodi portal Politiko, Ujedinjeno Kraljevstvo je 2021. opkrenula da programa pomoći Avganistance koji su blisko sarađivali sa britanskom vladom, kao i one za koje se smatralo da su posebno ranjivi kada su talibani povratili kontrolu nad zemljom.

U izveštaju istraživačkog centra ”Više zajedničkog” (More in Common) utvrđeno da je oko 9.000 ljudi, od kojih su polovina deca, još uvek zaglavljeno u ”očigledno neprikladnom” privremenom hotelskom smeštaju od marta 2023.

”To što su porodice bile zaglavljene u skučenom smeštaju bez sopstvenih ulaznih vrata ili slobode kretanja, godinu i po dana nakon početne evakuacije iz Kabula, predstavlja centralni nedostatak programa dobrodošlice”, navodi se u izveštaju.

Ministar veterana Džoni Merser, koji je služio u britanskoj vojsci u Avganistanu, izjavio je ranije da hoteli ”nisu dugoročni smeštaj za Avganistance i njihove porodice”.

On je dodao da je ”veoma jasno šta iz lične perspektive dugujemo ovim ljudima. Obećavam, u ime valde, da ćemo ispraviti idaćemo im pružiti ono što im dugujemo”, rekao je Merser.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here