Imperial ogledala
Ogledalo po meri vašeg doma

Postavljanje ogledala u određeni ugao doma ili poslovnog prostora može biti izazovan posao jer moramo birati između mehaničkog nosača ili posebnog lepka za učvršćivanje ogledala na određenu podlogu. Oba načina zahtevaju fizičku snagu, strpljenje i posebnu opremu.

Uzimajući u obzir krhkost ogledala koje je izgrađeno od stakla moramo voditi računa o sastavu lepka koji koristimo. Ukoliko postavljamo ogledalo u porodični prostor moramo biti izuzetno oprezni kada je reč o mestu gde ga postavljamo jer upravo ogledalo određuje energiju prostora. Ram ogledala biramo u skladu sa nameštajem ili mestom koje smo odredili za ogledalo.

Ogledalo pored praktične svrhe može imati funkcije kao što je proširenje ili osvetljenje prostora. Ukoliko sledimo pravila feng šuija možemo videti značaj mesta gde postavljamo ogledalo za zaštitu prostora i ta ogledala moraju imati tačne pozicije kako bi vršile određenu funkciju. Ukoliko odaberemo postavljanje ogledala lepkom moramo biti oprezni kada je reč o debljini ogledala jer tanko ogledalo može pući ukoliko lepljiva masa stvori snažnu napetost na podlozi.

Pre odabira sredstva koje ćemo koristiti da bi zalepili ogledalo moramo izračunati težinu ogledala. Ukoliko uzmemo da je težina staklenog dela 3 kg (poprilično veliko ogledalo), onda nam treba oko 2 cm lepka po celoj vodoravnoj širini baze, a to je oko 70 cm. Sintetička lepila su dovoljno jaka da pričvrste i teža ogledala za zid, ali postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti.

Neophodno je da vodimo računa da lepljivi sloj bude ravnomerno raspoređen i da je baza pravilna, a posebno je preporučljivo da deo zida gde nanosimo ogledalo bude obložen polimernim premazom jer bez njega je nemoguće naneti silikonski lepak koji će držati ogledalo. Jedan od najlakših način je da pričvrstimo staklenu ploču na zid specijalnim tapetama. Najbitnije je da vodimo računa o pripremi i da lepo uklonimo prašinu i odaberemo najbolji lepak.

Ukoliko planirate da pričvrstite ogledalo koje ima veću težinu od 10 kg moraćete da postavite nosače ili napravite drvenu ploču kako bi ste postavili ogledalo, savetuju ImperialOgledala. Manja težina ogledala se može pričvrstiti na ploču uz pomoć silikonskog lepila, a teža ogledala pričvršćujemo poliuretanskim lepkom. Naša preporuka je da izbegavate sve vrste pena za lepljenje, lepkove za gume, sve vrste boja. Navedeni materijali u praksi nisu pokazali pouzdane rezultate. Lepak nanosite preko cele površine nikako u tačkama ili linijama.

Priprema površine za lepljenje ogledala:

1) Neophodno je da površinu na koju želimo da pričvrstimo ogledalo prebrišemo i pustimo da se osuši. Na zidu ne sme da se nalazi ništa masno ili vlažno.

2) Ravna površina bez nepravilnosti i pogodan materijal površine. Vodite računa ukoliko je površina plastična da nabavite lepak koji će moći da pričvrsti ogledalo na tu površinu.

Jako je bitno da vodite računa o svim koracima jer u određenom trenutku ukoliko budete želeli da pomerite ogledalo sa zida možete imati problema ukoliko ste pravili rupe za mehaničke nosače. Ukoliko imamo ogledalo bez okvira koje postaje sve popularnije zbog toga što se uklapa u različite trendove uređenja doma možemo reći da se ne moramo mučiti oko kačenja ovakvog tipa ogledala jer se ovaj tip ogledala lepi dvostranom lepljivom trakom.

Određivanje visine gde ćemo ugraditi ogledalo zavisi od njegove namene. U kupatilu je preporučljivo da bude na sredini zida u visini očiju, a prosek je oko 165 cm od poda. Kada je reč o ogledalima koja se postavljaju u hodnik koja su najčešće uska i dugačka neophodno je da ih postavimo tako da vrh ogledala bude nekoliko centimetara iznad glave.

Držači su odlični ukoliko znamo da ćemo se seliti i da ćemo morati da menjamo prvobitnu poziciju ogledala. Držači nam pomažu da se ogledala montiraju na zid ili vrata, a onda se rubovi ogledala ubacuju u njih. Tokom postavljanja ogledala neophodna su nam dva držača za donji deo ogledala i dva za gornji, ako je reč o malom ogledalu onda jedan držač postavljamo na sredini u donjem delu, a drugi u gornjem.

Nuklearna fizika i postavljanje ogledala?

Razvoj tehnologije omogućio je revolucionarna rešenja kada je reč o ogledalima, pa je najnoviji izum ogledalo u foliji koje omogućava da ga prilepimo za zid bez previše razmišljanja i planiranja. Ogledalo u foliji nam omogućava da ga nalepimo na zid vrata, ormara, kuhinje. Još jedna od prednosti ovog tipa ogledala je da ga možemo izrezati u oblik koji želimo. Upravo u odnosu na oblik biramo poziciju gde ćemo staviti ogledalo.

Ukoliko postavljamo ogledalo koje je teško i nismo sigurni da možemo posao obaviti samostalno preporučljivo je zamoliti nekoga za pomoć jer pored izreke o sedam godina nesreće povrede koje možemo dobiti ukoliko dođe do lomljenja ogledala mogu biti opasne!

Ne zaboravite na rasvetu ogledala

A kada jednom postavite ogledalo, želećete da ga adekvatno i osvetlite. Opcije za osvetljenje su zidne lampe ili upravo lampe za slike i ogledala. Možete postaviti direktnu rasvetu iznad ili ispod ogledala (u slučaju da se odlučite za lampe za slike i ogledala), sa jedne ili obe strane ili možda razmišljate o ogledalu koje već ima ugradnu rasvetu.
Da bi se instaliralo zidno osvetljenje za ogledao, koristi se plafonska kutija i žica baš kao što bi to bio slučaj i sa standardnim plafonskim svetlom. Međutim, obzirom da je ovde neophodan rad koji uključuje i elektroinstalaciju, nije preporučljivo da ovaj posao obavite sami.

Angažujte električara ko će vam pomoći da povežete žice, razvučete kabal kroz zidove i plafone i instalirate električnu kutiju. U zavisnosti od vrste ogledala i osvetljenja koje odaberete, možda će električar morati da interveniše pre samog postavljanja ogledala ili paralelno sa istim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here