Kakva armija (BiH), takav i praznik

0

Iako su je uz pomoć Hrvata tajno stvarali godinu dana ranije, Bošnjaci izabrali 15. april 1992. za dan osnivanja svoje vojske
 

Ovih dana sarajevski mediji prepuni su usiljenih izjava bivših oficira tzv. Armije BiH. Prednjači osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj i bivši dezerter iz JNA Jovan Divjak, koji je izjavio da je ponosan na činjenicu da je tadašnje rukovodstvo RBiH, u okolnostima kakvim se našlo, "ipak bilo u stanju da organizuje odbranu zemlje".

– Trenutak formiranja armije trebalo bi u BiH da se slavi kao jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji zemlje. Nažalost, važnog datuma danas se prisećaju samo oni koji su na neki način u vezi s njim, što nikako nije dobro. Čini se da naši susedi u Republici Srpskoj mnogo više obeležavaju svoj dan, ali i ovi u takozvanoj Herceg-Bosni. Oni to slave na jedan mnogo svečaniji način – požalio se Divjak.

Priča o mnogo ranijim počecima tzv. Armije BiH nije novost.

 

O tome su svojevremeno opširno pisale i "Vesti", pa ovom prilikom podsećamo na tvrdnje nekadašnjeg načelnika službe bezbednosti JNA, generala Aleksandra Vasiljevića. On je

Obuka u Jastrebarskom

"Vesti" su imale uvid u više do nedavno tajnih dokumenata Stranke demokratske akcije koji potvrđuju da je ova stranka slala svoje članove na obuku u Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, i da se sve događalo u martu 1991. godine. Obuka se izvodila u bazama hrvatskog MUP-a u Jastrebarskom i Đakovu, a spiskovi sa imenima članova SDA, uglavnom policajaca, u više navrata su objavljivani u medijima u Srpskoj.

rekao da su se muslimani u Bosni pripremali za rat mnogo pre nego što su izbili sukobi u ovoj republici, pa čak i u Hrvatskoj. Vojne obaveštajne službe tadašnje JNA su imale konkretne podatke o formiranju vojne strukture, regrutovanju, obuci i naoružavanju SDA preko organizacija Patriotska liga i dobrovoljne organizacije Merhamet.

Prema operativnim podacima vojnih službi bezbednosti, SDA je još jula 1991. počela da se vojno organizuje. Najpre na teritoriji opštine Doboj, a zatim i u većini drugih opština u BiH.

– Oko 1.500 proverenih članova SDA iz četiri opštine u BiH se upućuju najpre na vojnu obuku u Hrvatsku, a zatim oni sami organizuju obuku u Sarajevu. U opštini Živinice je bilo 100 naoružanih ljudi, u Srebrenici 80 – napisao je Vasiljević u izjavi pred Haškim tribunalom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here