Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj danas je greškom nazvao beloruskog predsednika predsednikom Ukrajine.

On je tokom sednice Evropskog parlamenta na kojoj se razgovaralo o uvođenju sankcija Belorusiji rekao da EU izbore u Belorusiji održane 9. avgusta smatra lažnim i da Lukašenko nije legitimni predsednik Ukrajine, nakon čega se ispravio i uz izvinjenje rekao Belorusije, prenosi Tas.

– Izvinite, o čemu sam razmišljao? – rekao je on.

On je istakao da EU osuđuje hapšenje nekoliko hiljada demonstranata i upotrebu sile i dodao da je na vanrednoj sednici EU održane 14. avgusta odlučeno da se uvedu sankcije Belorusiji što pre.

– Pokušavamo da primenimo postepeni pristup, a ako se situacija dodatno pogorša, biće predviđene dodatne sankcije. S naše tačke gledišta, ponavljanje izbora pod nadzorom OEBS-a biće najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo onemogućeno da na bilo kom nivou dođemo do beloruskih vlasti – rekao je Borelj.

Izvori agencije iz Brisela navode da su zemlje EU pripremile listu od oko 40 beloruskih zvaničnika, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, ali ne i predsednik Lukašenko, jer Nemačka i Francuska žele da ostave “otvorena vrata za mogućnost” dijaloga sa njim.

Kako se navodi, Borelj nije precizirao kada će biti odobrena ta lista i kada će sankcije stupiti na snagu, jer Kipar i dalje blokira njihovo uvođenje zahtevajući da se najpre uvedu sankcije Turskoj zbog geoloških istraživanja u vodama te zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here