Pregoreli odresci i automobilske trke, da li tako miriše u svemiru? Da li se ikad zapitali kako uopšte miriše svemir? Da li je u pitanju prijatan ili neprijatan miris saznaćete u nastavku teksta…

Ako ste bili na automobilskim trkama možda ste već dobili približan dojam kako je u beskrajnom međuzvezdanom prostoru.

To je jedna šarolika kombinacija vrućeg metala, roštiljskog dima i plinova koji se dobiju nakon sagorevanja dizela, a izvor i glavni krivac upravo takvog specifičnog mirisa su umiruće zvezde, navode naučnici.

Nusproizvod umiranja zvezda su određeni spojevi nimalo ugodnog mirisa – policiklični aromatični ugljikovodici (PAH). To su upravo one veze koji se oslobađaju roštiljanjem mesa.

Ti molekuli su rasuti po čitavom svemiru i zauvek plutaju okolo pojavljujući se u kometama, meteorima i svemirskoj prašini”, objašnjava Luis Alamandola, osnivač i voditelj Laboratorija astrofizike i astrokemije u NASA-inom jednom istraživačkom centru. Navodi se i kako su ti ugljovodonici moguća osnova najranijih oblika života na našoj planeti. Spomenuti policiklični aromatični ugljovodinici mogu da se nađu u uglju, nafti, pa čak i u hrani.

Ljudi, svakako ne mogu da osete miris svemira, ali astronauti koji izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u “šetnju” mogu. Oni taj miris opisuju kao miris prženog ili pregorelog odreska.

Miris svemira je toliko izražen da je pre 3 godine NASA tražila od Stivena Pirsa iz kompanije koja se inače bavi proizvodnjom mirisa, da proizvede “miris svemira” za trening simulacije za astronaute.

– Nedavno smo proizveli i miris Meseca, a astronauti su ga uporedili s mirisom baruta –  tvrdi Pirs.

Naučnici pojašnjavaju da je Sunčev sistem posebno aromatičan, jer je pun ugljenikdioksida uz malo kiseonika. Baš kao što je i kod automobila, ukoliko nema dovoljno kiseonika, počne da se javlja čađ i oseća se neprijatan miris.

Zvezde koje su bogate kiseonikom imaju aromu koja podseća na roštilj na ugalj, dok izvan Mlečnog puta mirisi mogu zaista da budu zanimljivi, tvrde naučnici.

U mračnim delovima svemira su molekularni oblaci puni čestica sitne prašine koje odlikuje cela paleta mirisa koja ide od slatkog šećera pa do sumporastog smrada trulih jaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here