EPA

Dim od šumskih požara u Kaliforniji gušio je ljude na istočnoj obali SAD, vatrena stihija je zbrisala jedan grad iz doba zlatne groznice, a pepeo pokriva područje veličine države Rod Ajlend.

Slike kuća i planina zahvaćenih plamenom pretvorile su Kaliforniju, koju nazivaju Zlatna država, u ugljenisani, crni pejzaž, prenosi AP.

U ovom trenutku premašena je površina teritorije koja je prošle godine stradala u požarima, ovogodišnji postavljaju novi, crni rekord, a tek dolazi sezona praćena jakim vetrovima koji bi mogli dodatno da pogoduju širenju vatre.

– Nije ni kraj avgusta, a veličina i rasprostranjenost požara ovoga leta ne obećavaju ništa dobro u narednim mesecima. Zaključci o obrascima požara u poslednje dve decenije na Zapadu (SAD) duboko su uznemirujući i zabrinjavajući: vrelije, veće, razornije – upozorio je Bil Divirel, profesor istorije na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Više od desetak velikih požara pustoši nisko rastinje, šikare i šume u sušnoj Kaliforniji koja i ove godine strada od posledica klimatskih promena.

1 COMMENT

  1. Priroda uzvraća udarac. Već vise od veka ljudski rod polako ali sigurno upropastava sve sto je Božja ruka stvorila – floru i faunu, mora, reke itd. Doslo je vreme za naplatu duga. Žanjemo ono sto smo sejali. Ljudska pohlepa izgleda da nema granica. Ali to je kao da svako od nas svojim bezobzirnim ponasanjem prema prirodi seče granu na kojoj sedi. Ipak Bog je dao opomenu. Rekao je da će unistiti one koji unistavaju delo njegovih ruku – Zemlju. Vreme je da ozbiljno svi razmislimo o ovom upozorenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here