ATAImages
Kalina Kovačević

Prestižna nagrada “Ružica Sokić”, koja se dodeljuje za najbolju ulogu u sezoni, ustanovljena 2014. u znak sećanja na našu legendarnu filmsku i pozorišnu glumicu, ove godine pripala je Kalini Kovačević. Ovo priznanje, kako je objavilo Narodno pozorište u Beogradu, dobila je za glumačko umeće ostvareno u dve predstave u produkciji ove kuće, za ulogu Julije Kavran u drami “Godine vrana”, u režiji Siniše Kovačevića i Elen, u pozorišnoj verziji kultnog Tolstojevog romana “Rat i mir”, u režiji Borisa Liješevića.

Potiče iz umetničke porodice. Otac joj je dramski pisac Siniša Kovačević, a majka glumica Ljiljana Blagojević. Rođena je 22. novembra 1983. godine u Beogradu. Odmalena je volela glumu. Borila se tokom karijere da izgradi svoje ime i izađe iz senke slavnih roditelja. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Biljane Mašić. Odrasla je u Zemunu i kao dete je bila poslušna, ali u svom svetu. Majka Ljiljana ju je, kaže, naučila da bude dama i u kafani i u pozorištu. Mnogo je stvari koje je od nje usvojila, a pre svega da se karijera i te kako gradi i na odbijenim ulogama, a ne samo na onima koje su odigrali.

“Moja majka je stamena Hercegovka i tu njenu crtu volim da potenciram jer je to lepa stvar. Ona je u našoj porodici najjača ličnost. Tata je, s druge strane, ljuti Sremac.”

Jednom prilikom je otkrila da vuče komplekse iz najranijeg detinjstva kada su je prozivali zbog toga ko su joj i šta roditelji. Na neki način je stvorila odbrambeni mehanizam, u stvari se plaši javnog eksponiranja.

“Plašila sam se da će zbog toga mene neko da komentariše loše, da će iskoristiti priliku da me omalovaži.”

Najveća nagrada joj je što je kolege vole. To joj je dokaz da je izabrala dobar posao. U braku sa fudbalskim agentom Radetom Ćaldovićem dobila je ćerku Mionu. Ipak, sreća zbog rođenja ćerkice trajala je kratko jer je samo tri dana nakon porođaja dobila sepsu. Inficirala joj se rana. Šest nedelja je bila u bolnici. Kada je imala kliničku smrt i odreagovala na neki lek, u glavi joj je prošao čitav život kroz slike i nije se plašila. Mislila je šta će biti sa njenim detetom i posle toga se više ničega ne seća.

Kada se probudila iz kome, život joj je doslovno počeo od početka. Naučila je, kaže, da zahvali na jednom sasvim običnom sunčanom danu, da ceni lepe trenutke, ali i tužne momente jer iz njih izlazi bolja, jača i zrelija. Posle razvoda od prvog supruga, ponovo je pronašla ljubav, pored naučnika Vladimira Rekovića, sa kojim je dobila ćerku Aniku. Početkom ove godine priznala je da se razišla sa Vladimirom i da naslednice sada odgaja sama. S bivšim partnerom se razišla jer je shvatila da je bolje da bude sama nego u vezi koja je ne ispunjava. Međutim, od ljubavi ne odustaje.

“Desiće mi se nova, sigurna sam, jer kakav je to život bez ljubavi.”

Svesno je napravila dve godine pauze u profesionalnom životu kako bi provela vreme sa drugom ćerkom. Presrećna je ulogom u seriji “Vreme zla” koju ćemo tek gledati. Gledali smo je u dva nastavka filma “Jesen stiže, dunjo moja”, “Konji vrani” i “Bledi mesec”. Igrala je u TV serijama “Gorki plodovi”, “Miris kiše na Balkanu”. Igrala je i u brojnim pozorišnim predstavama: “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”, “Tri sestre”, “Goli kralj”… Dobitnica je brojnih nagrada.