Vesti
Banka državnih rezervi Australije

Baš kao što su mnogi ekonomisti i najavljivali, Odbor Banke državnih rezervi (RBA) je u utorak, 7. novembra, odlučio da poveća zvaničnu kamatnu stopu na gotovinu za 25 baznih poena – sa 4,1 na na 4,35 odsto, što je najviši iznos kamate u poslednjih 12 godina. Ovo je 13. povećanje stope Centralne banke od maja 2022, kada je kamata iznosila svega 0,1 odsto.

Ujedno, guvernerka RBA Mišel Bulok upozorila je da ovo možda nije poslednje povećanje kamatne stope u narednom periodu.

– Da li je potrebno dalje pooštravanje monetarne politike, kako bi se inflacija vratila u ciljani okvir u razumnom vremenskom okviru, zavisiće od ekonomskih podataka i procene rizika. Inflacija u Australiji je prešla svoj vrhunac, ali je i dalje previsoka i pokazuje se upornijom nego što se očekivalo pre nekoliko meseci – rekla je guvernerka.

Bulok je takođe istakla da je Centralna banka dobila sveže podatke od svog prethodnog sastanka i da „težina“ ovih informacija sugeriše da se povećao rizik da visoka inflacija ostane prisutna na duži vremenski period.

– Iako privreda doživljava period rasta ispod trenda, on je bio jači nego što se očekivalo tokom prve polovine godine. Uslovi na tržištu rada su se ublažili, ali su i dalje teški. Cene stanova nastavljaju da rastu širom zemlje – obrazložila je Bulok razloge za rast kamatne stope.

Ponovo rastu hipoteke

Najnovije povećanje najviše zabrinjava građane koji imaju hipotekarne kredite. Ovo podizanje kamatne stope značiće dodatnih 76 dolara na mesečnu otplatu stambenog kredita od 500.000 dolara, dok su mesečni troškovi hipoteke na ovoliki iznos zajma porasli za više od 1.200 dolara (52 odsto) otkako je RBA pre godinu i po počela da podiže kamatnu stopu gotovine

Prema rečima Seli Tindal sa portala RateCity, prosečan vlasnik stambenog kredita ublažio je dosadašnje udare kamata kroz refinansiranje svog zajma, kako bi dobio konkurentniju stopu.

– Naša analiza pokazuje da je prosečan vlasnik kredita „izbacio“ više od dva i po standardna povećanja kamate RBA sa svoje varijabilne stope, što je fantastično. Još bolja je činjenica da verovatno postoji na hiljade zajmoprimaca koji su uspeli da se obezbede i veće rezove od ovoga. Ukoliko ste vlasnik i imate dobru istoriju otplate duga, trebalo bi da težite kreditu sa stopom ispod šest odsto – istakla je Tindal.

RateCity procenjuje da će i dalje postojati oko 20 odsto zajmodavaca sa stopama ispod šest procenata, čak i ako im se poslednje povećanje obračuna u potpunosti.

Međutim, klijenti koji se nisu cenkali, niti refinansirali svoje kredite, verovatno će se suočiti sa prosečnom varijabilnom stopom od 7,11 odsto nakon najnovijeg poteza RBA.

Novo povećanje u decembru?

Iako je rast stope bio očekivan – nije široko podržan. Uprkos tome, neki ekonomisti očekuju još jedno povećanje sledećeg meseca.

– Ako je RBA dovoljno zabrinuta zbog inflacije i odluči da poveća stopu, ne mislimo da će jedno povećanje od 25 baznih poena ublažiti njihovu zabrinutost – ocenio je Šon Lengkejk iz Oksford Economiksa.

On je dodao da će Odbor RBA možda odlučiti da sačeka sledeći set podataka o inflaciji i podigne stopu u februaru 2024, ali visok indeks plata, čiji podaci izlaze sredinom sledeće nedelje, može da bude dovoljan da dovede do još jednog povećanja kamatne stope u decembru.

I dok se povećanju u decembru daju izgledi od oko 30 odsto, drugi veruju da je i ovo poslednje povećanje stope greška. Glavni ekonomista KPMG-a Brendon Rajn tvrdi da je RBA mogla da sačeka još mesec dana pre nego što odluči da li da ponovo podigne kamatu.

– Postoji dovoljno tržišnih signala koji ukazuju na to da tražnja nastavlja da opada. Pored toga, tržište rada više nije tako zategnuto kao što je bilo i verovatno će se ovaj trend nastaviti. Stope na maloprodajne kredite rastu zbog povećanja troškova finansiranja na veliko, a nesrazmerno će neposredan uticaj povećanja stope osetiti najsiromašniji, koji pritom najmanje doprinose inflatornim pritiscima u Australiji – naglasio je Rajn.

Na udaru sektori hrane i pića

Osim toga, Rajn je dodao i da ekonomija pokazuje sve više znakova slabljenja zbog rasta stopa u proteklih 18 meseci.

– Najnovije povećanje kamatne stope teško pogađa i poslovni sektor, a malo čini na snižavanju inflacije – rekla je glavna ekonomistkinja Agencije za kreditno izveštavanje Aneka Tompson.

Dodala je i da je „tmurna realnost“ da robe i usluge, koje i dalje beleže visok nivo inflacije, nisu pod pritiskom potražnje.

– Zato će ovo povećanje stope imati mali uticaj na cene zakupnina, goriva, osiguranja i komunalnih usluga. Umesto toga, ovaj porast će biti najopterećujući za kompanije koje su već na udaru u borbi protiv inflacije, kao što su sektori hrane i pića, trgovine na malo i građevinarstva – objasnila je Tompson.

Naime, potražnja u ovim sektorima se već smanjila, a više kamatne stope će primorati potrošače i potencijalne graditelje kuća da dodatno razmotre svoje buduće odluke o potrošnji.

U svojoj izjavi, guvernerka Bulok je priznala da se teret rasta kamata nejednako oseća u zajednici, što stvara rizike za buduće ekonomske izglede.

– Postoje neizvesnosti u pogledu usporenih efekata monetarne politike, ali i o tome kojim odlukama o cenama i platama će firme reagovati na sporiji rast privrede u vreme kada je tržište rada i dalje zategnuto – rekla je Bulok.

Istakla je i da izgledi za potrošnju domaćinstava, takođe, ostaju neizvesni. Pri tome, mnoga domaćinstva doživljavaju bolan pritisak na budžete, dok neka imaju koristi od rasta cena stanova, značajnih rezervi štednje i većeg prihoda od kamata.

ČALMERS: Ekonomija u problemima

Da će neka domaćinstva zaista imati poteškoća s najnovijim povećanjem kamatnih stopa složio se i savezni blagajnik Džim Čalmers. On je priznao da se ekonomija nalazi u problemima, ali je istakao da je svima interes da se inflacija suzbije. Za sada, Čalmers nije nagovestio nikakve mere koje bi ublažile tešku situaciju u pojedinim domaćinstvima, niti kako da privreda prevaziđe još jedno povećanje kamatne stope.

Finansijski stres

Rejčel Vostel iz kompanije Mozo kaže da je istraživanje sprovedeno među više od 2.000 ljudi, koje je naručio ovaj sajt za poređenje stopa, pokazalo da bi 57 odsto domaćinstava bilo pod finansijskim stresom sa stopom hipoteke od šest ili više odsto.

– Ukoliko svi zajmodavci u potpunosti prenesu povećanje stope od 25 baznih poena, to bi moglo dovesti do prosečne varijabilne kamatne stope kod svih provajdera na 6,87 odsto, a kod četiri velike banke prosečna varijabilna stopa bi bila na 7,46 odsto. Podaci sugerišu da su vlasnici hipoteka koji vraćaju kredit počevši od šest odsto kamate već pod stresom, tako da ako banke povećaju stope za još četvrtinu procenta, mnogi bi mogli biti gurnuti preko ivice finansijskog stresa – naglasila je Vostel.

RAST MESEČNE OTPLATE KREDITA OD MAJA 2022.

Mesečna rata kredita u maju 2022.               Posle 12 povećanja                 Novembarsko povećanje        Ukupno povećanje mesečne rate od maja 2022.

$500.000                              $1,134                   $76                         $1,210

$750.000                              $1,701                   $114                       $1,815

$1.000.000                           $2,269                   $152                       $2,420

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here