EPA-EFE/MICK TSIKAS

Banka državnih rezervi (RBA) je na svom poslednjem, ovogodišnjem zasedanju Odbora, u utorak 5. decembra, odlučila da ne podiže kamatnu stopu gotovine.

Ovo znači blago rasterećenje svih zajmoprimaca, vlasnika hipoteke, pred predstojeće praznike, uz naznaku da će to trajati sve do nove sednice Upravnog odbora, koje će biti tek 6. februara 2024. godine.

Razlog kojim se Odbor RBA koristio, pri donošenju odluke da ne podiže kamatnu stopu gotovine, bili su mesečni podaci o inflaciji u novembru, koji su bili nešto niži od očekivanih.

Da podsetimo, od maja 2022, kamatne stope su porasle za 4,25 odsto, uvećavajući mesečnu otplatu vlasnika stambenog kredita od pola miliona dolara sa rokom otplate narednih narednih 25 godina, za više od 1.200 dolara.

Ukoliko se vlasnik ovog kredita nije odlučio da refinansira svoj kredit po nižoj stopi, prema kalkulaciji RateCiti, ovi zajmoprimci su morali, za poslednjih 20 meseci, da izdvoje dodatnih 25.000 dolara za otplatu kredita, a kao rezultat povećanja stope.

Ali da ne bude zablude, odustajanje od povećanje stope u decembru, ne znači da se RBA odlučila da trajno stane sa podizanjem kamatne stope gotovine, kao monetarnom merom.

Prema rečima guvernerke RBA, Mišel Bulok, postoji neizvesnosti kako će odluke banke delovati na monetarnu politiku, te kakve će odluke donositi firme, vezane za cene i plate, a kao odgovor na sporiji rast privrede u vreme kada na tržištu rada i dalje ne postoji dovoljno radne snage.

– Izgledi za potrošnju domaćinstava, takođe, ostaju neizvesni, pri čemu mnoga domaćinstva doživljavaju bolan pritisak na svoje finansije, dok neka imaju koristi od rasta cena stanova, značajnih rezervi štednje i većeg prihoda od kamata – rekla je guvernerka.

Inače, jedna od glavnih ekonomista Vestpaka, Luci Elis, koja je do oktobra bila i ekonomski pomoćnik guvernera RBA, smatra da postoji velika šansa da će sledeće kretanje stopa biti na niže.

– Postoji niz različitih podataka koji sugerišu da RBA ne mora da ponovo podiže kamatnu stopu. Međutim, verujemo da ako budu iznenađeni inflacijom u decembarskom kvartalu, da će ponovo povećati stope u februaru – objasnila je Elis.

Moguća recesija?

Indeedov azijsko-pacifički ekonomista Kalam Pikering je rekao da još jedno povećanje kamatnih stopa ostaje očigledna mogućnost početkom sledeće godine, ali RBA, takođe, rizikuje da odvede Australiju u recesiju pogrešno procenjenim povećanjem kamatnih stopa.

– Obim maloprodaje je opao po glavi stanovnika, u poslednjih pet kvartala, za 4,2 odsto i sigurno će ponovo pasti u decembarskom kvartalu. Domaćinstva se oslanjaju na štednju, kako bi održala svoje obrasce potrošnje, nakon najvećeg pada raspoloživog dohotka domaćinstava u poslednje četiri decenije – istakao je Pikering.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here