EPA/Andrej Čukić

Poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, sa dvoje poslanika te stranke, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević, boravili su danas u poseti Kosovu gde su se sastali sa premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, predstavnici Albanaca i Bošnjaka u Srbiji zatražili su “recipročna prava kakva imaju Srbi koji žive na Kosovu”.

“Troje poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u dolini. Oni su tražili recipročna prava sa Srbima na Kosovu”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se da su razgovarali i o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

– Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju demokratiju i razvoj društva. Za razliku od Srbije, pošto je “Fridom Haus” svrstava u državu sa hibridnim režimom, Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve – rekao je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike, u okviru univerzalnih principa i u punom saglasju sa standardima Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da “za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici”.

5 COMMENTS

  1. Albanci i Bošnjaci hoće ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji !? E pa ne može – u Srbiji niko neće da puca na decu niti prebija, zastrašuje, hapsi samo zato što je neko Bošnjak ili Albanac. Takav sado-mazo scenario neće gledati ni Ugljanin ni Kamberi ni Kurti u Srbiji…

  2. Ne razumijem sta traze ‘pogace pored hljeba’ I Bosnjaci I Albanci imaju ista Prava kao I Srbi u Srbiji. Da ih upitam kakva us to prava Srba na Kosovu, da budu ubijani, prebijani, protjerani da im se groblja ruse, crkve I manastiri pale

  3. Pa ovi muslimani sa juga Srbije bas traze probleme; sto im drzava vise daje, gradi puteve, skole, bolnice i td. oni sve gori. Oni hoce reciprocitet, traze da se puca po njihovoj deci, da im se ruse dzamije, onemogucava kretanje, i td. Pa ko trazi takvu demokratiju taj ce i da je nadje pre ili kasnije. Samo napred, gospodo!

  4. Demokratija nije samo u rijecima vec treba da se sprovede i na dielo. Sve prava sto imaju Srbi na Kosovu moraju da imaju sve druge manjine u Srbiji. Albanci, Bosnjaci i Madjari treba da imaju
    Rezervisana mesta u Parlamentu, pravo na dvostrku drzavljanstvo, ZAO za Presevsku Dolinu, ZBO za Sandjak i ZMO za Vojvodinu sa ista pravo kao ZSO na Kosovu. Ovo je Demokratija

    • Može, kad se hrvati, muslimani i šiptari izvine srbima za počinjene zločine i protjerane srbe vrate na srpska vjekovna ognjišta, kad vaše zlikovce i ubice srpske nejači osudite na doživotne robije, tad možete da tražite nekakva prava, a da je po meni, ni tad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here