Eksplozija ustaštva: Kamenjem na Srbe u Hrvatskoj

D. Dekić - Vesti
0
commoswikipedia.org/Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Kamenovanjem kuća srpskih povratnika u Biljanima Donjim kod Zadra i kukastim krstom u reci Jadro kod Splita nastavljena je serija napada i pretnji Srbima u Hrvatskoj samo dva dana pošto je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata. Ona je naopačke izvrnula istoriju, ali su je napadači brzo vratili na mesto i predsednicu demantovali nacističkim simbolima.

Novih provokacija bilo je i ispred kafića u Uzdolju kod Knina, gde je nedavno grupa muškaraca napala lokalne Srbe dok su gledali utakmicu između Crvene zvezde i Jang bojsa.

– To nisu pojedinačni incidenti već deo osmišljene i organizovane kampanje proustaških snaga u Hrvatskoj – ocenio je za “Vesti” predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

On smatra da su u pozadini tih napada dva cilja: prvi da se Srbi isele ili asimiliraju, tako da ne ostane nijedan Srbin u Hrvatskoj, a drugi da bude završen proces rehabilitacije genocida Nezavisne Države Hrvatske i da se ustaški zlikovci predstave kao heroji.

– Kampanju proustaških snaga koja je na delu zvanični Zagreb podržava što javno, što prećutno. Hrvatska vlast pokazuje da vodi proustašku politiku time što je Sabor pokrovitelj komemoracije u Blajburgu i proslave Oluje, što legalizuje uzvik “Za dom spremni”, a predsednica Grabar Kitarović se slika u Kanadi sa grbom koji ima prvo belo polje i trajno je postao ustaški amblem. Takođe, koncerte Kolindinog omiljenog pevača, promotera ustavštva pevača Marka Perkovića Tompsona, finansira vladajuća Hrvatska demokratska zajednica – ukazuje Linta.

On je uveren da incidenti i napadi na Srbe neće prestati sve dok hrvatska vlast ne bude promenila politiku i dok ne bude sankcionisala počinioce.

– Krše svoj ustav time što nisu osudili nikoga zatvorom za zločin iz mržnje. Eventualno, sud izrekne prekršajnu kaznu za remećenje javnog reda i mira, ali se desi da i ta presuda ne bude izvršena – kaže sagovornik “Vesti”.

Kamenice su u Biljanima Donjim, kako je saopštio saborski zastupnik Boris Milošević, bacane na srpske kuće u subotu, a praćene su pretnjama i vređanjima na nacionalnoj osnovi. Novi incident desio se i ispred kafića “Petko” u Uzdolju kod Knina, gde su pre utakmice Hajduk – Dinamo, prema kazivanju očevidaca, automobilima zagrebačkih registracija došli su pripadnici Bed blu bojsa i ostavili preteći transparent “Milorade, to se ne zaboravlja”. Pored tog napisa, razvili su još dva transparenta sa imenima mesta u kojima su stradali Hrvati.

Fotografiju transparenta na svom FB profilu objavila je Samostalna demokratska srpska stranka, navodeći da je to poruka predsedniku SDSS Miloradu Pupovcu i lokalnim Srbima. Među stanovništvom je posle “posete” zloglasnih Bed blu bojsa zavladao strah.

Bez Srba ne bi postojali

Miodrag Linta tvrdi da Hrvatska ne bi postojala bez krajiških Srba partizana.

– Druga stvar je to što tešku laž da je u antifašističkoj borbi učestvovalo pola miliona Hrvata Grabar Kitarović ponavlja svake godine, i to da bi se dodvorila međunarodnoj zajednici, dok u praksi vodi proustašku politiku. Dobro je poznato da je hrvatski narod do jeseni 1943. u velikoj većini učestovao u oružanim snagama nacističke NDH i nacističke Nemačke – naveo je Miodrag Linta.

Kod Zadra vikao: “Ovo je Srbija!”

Zadarska policija koja se nije potresla zbog napada na srpske kuće u Biljanima donjim eskpresno je reagovala na dojavu sa plaže u Posedarju, gde je pijani Kninjanin (36) izazvao haos. Najpre je, prema tvrdnjama svedoka, iz sveg glasa vikao: “Ovo je Srbija!”

Imao je još jednu poruku za kupače.

– Vi ste ustaše – ponavljao je dok ga policajci nisu uhapsili i odveli na trežnjenje u stanicu, a nakon toga predali u nadležnost suda.