EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI
Princ Čarls i Kamila

Kraljica Elizabeta Druga iznenadila je Britance saopštenjem objavljenim povodom proslave platinastog jubileja, da će kada je na tronu zameni njen sin, princ Čarls, njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, nositi titulu kraljice, mada se do sada smatralo da će nositi samo titulu princeze.

Upoznali su se i zaljubili u ranim dvadesetim, uživajući u „blaženoj“ 18-mesečnoj romansi tokom koje je mladi princ Čarls obasipao Kamilu pažljivo sročenim ljubavnim porukama i kasnim telefonskim pozivima. Međutim, na kraju se oženio lejdi Dajanom Spenser.

Kada su se Čarls i Kamila 2005. godine konačno venčali, palata je odmah izdala saopštenje da Kamila neće nositi titulu princeze od Velsa, koja joj zakonski pripada. Zbog raspoloženja britanske javnosti, koja je titulu princeze od Velsa još uvek vezivala isključivo za Dajanu, Kamila se zadovoljila titulom vojvotkinje od Kornvola.

Kada Čarls postane kralj, Kamila je trebalo da postane „princeza pratilja“ (HRH The Princess Consort). Da kraljica Elizabeta nije promenila odluku, ona bi ušla u istoriju kao prva supruga britanskog kralja koja nema titulu kraljice.

Prva ljubav zaborava nema

Trideset četiri godine nakon njihovog prvog susreta, princ od Velsa i Kamila Parker Bouls su se konačno venčali 9. aprila 2005. Njihova dugogodišnja veza prijatelja i ljubavnika sažeta je u naslovu koji je tada objavio Sandej telegraf: „Muž i žena – konačno“.

U leto 1971. godine, princ Čarls, tada 22-godišnjak, prvi put je sreo Kamilu Rozmari Šand, koja je imala 24 godine. Dugo se pričalo da su se upoznali na polo utakmici u Vindzoru, ali, prema autorizovanoj biografiji Princ od Velsa (1994) Džonatana Dimblbija, upoznala ih je zajednička prijateljica, Lusija Santa Kruz, ćerka čileanskog ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju je Čarls upoznao dok je bio student na Kembridžu.

Ljubav na prvi pogled

Navodno, bila je to „ljubav na prvi pogled“ između Čarlsa i Kamile. Tokom perioda od 18 meseci njihovo prijateljstvo je preraslo u ljubavnu vezu. Imali su mnogo toga zajedničkog. Čarlsu se dopalo i to što se Kamila odlično snalazila sa konjima i u lovu.

Kamila je još sa 17 godina započela vezu sa Endruom Parkerom Boulsom, ovicirom Kraljevske konjičke garde. Ali je njega bio glas da je imao običaj da bude u vezi sa više žena istovremeno. Godine 1970. je izlazio i sa Čarlsovom mlađom sestrom, princezom Anom, ali brak nije dolazio u obzir pošto je Endru bio rimokatolik.

Čarls je razmišljao da Kamili predloži brak u novembru 1972, ali je, prema Dimblbiju, oklevao da preduzme odlučujući korak. Poslednji zajednički vikend proveli su na imanju Hampšir Broadlands sredinom decembra 1972. Njegov deda stric, lord Mauntbaten, bio je jedini član porodice kome se poverio o Kamili.

Čarls je znao da njegovi roditelji neće odobriti ovu vezu. Ovaj stav je podržala i njegova kuma, Patriša, druga grofica Mountbaten od Burme, koja je kasnije rekla biografu Žilu Brandretu da brak „ne bi bio moguć jer je Kamila je imala ‘prošlost’ – a ti ne želiš devojku koju bije glas ‘ razuzdane devojke‘“.

U sklopu svoje pomorske karijere, Čarls je sredinom januara 1973. godine krenuo na sedmomesečno putovanje ka Karibima. Bio je u Zapadnoj Indiji kada je 15. marta primio vest da se Kamila verila sa Endruom Parkerom Boulsom.

Čarlsova baka, kraljica Elizabeta, kraljica majka, i princeza Ana prisustvovale su venčanju Kamile i Endrua u gardijskoj kapeli u kasarni Velington 4. jula 1973. Čarls je i dalje bio na brodu.

Pošto je Kamila započela novi život kao gospođa Parker Bouls, odgajajući dvoje dece, Toma i Loru, njeno prijateljstvo sa Čarlsom je neko vreme ostalo platonsko. Godine koje su usledile, a koje će Čarls kasnije nazvati svojim „raspusnim“ godinama, bile su vreme kada se pričalo njegovim brojnim ljubavnim aferama, među kojima su bile i Davina Šefild, Amanda Knečbul, Ana Volas i ledi Sara Spenser – Dajanina sestra. Mnogi su verovali da Davina Šefild ima najviše šansi da se uda za Čarlsa, ali to je propalo kada je njen bivši dečko dao intervju.

Druga afera

Čarls je bio na Islandu kada je saznao da je lorda Mauntbatena ubila IRA u avgustu 1979. Utehu za svoju tugu tražio je kod Kamile Parker Bouls. Zaista, Kamila je bila jedina osoba sa kojom je mogao da priča o bilo čemu. Ona je bila njegov najbolji prijatelj, njegova srodna duša i, posle smrti deda strica, i ljubavnica. Ova druga afera – za koju kraljevska biografkinja Peni Džunor veruje da je započela godinu dana ranije, početkom 1978, ubrzo nakon rođenja Kamilinog drugog deteta, Laure – trajala je do Čarlsove veridbe sa Dajanom 1981.

Godine 1980, vojvodstvo Kornvol (Čarls, kao najstariji sin suverena, vojvoda od Kornvola), kupilo je Hajgrouv haus, blizu Tetberija u Glosterširu, kao seoski dom za princa od Velsa. Imanje je bilo samo dvadesetak kilometara udaljeno od Kamilinog i Endrjuovog doma u Viltširu. Kupovina imanja bila je investicija u njegovu budućnost, jer Čarls nije želeo ništa više od „normalnog porodičnog života”, prema lejdi Mauntbaten.

Jedan od Kamilinih prijatelja rekao je biografu Žilu Brandretu da je Kamila „ohrabrila Čarlsa da se oženi Dajanom“, ali je Dajana bila sumnjičava. Čarls je, prema Dimblbiju, pokušao da uveri Dajanu da je Kamila nekada bila njegova intimna prijateljica, ali sada, pošto će je oženiti, „nije bilo i neće biti druge žene u njegovom životu“.

I Čarls i Kamila su prihvatili da je njihovoj vezi došao kraj, ali su ipak ostali bliski prijatelji.

Osim dece, Čarls i Dajana su imali vrlo malo zajedničkih interesa. Do 1986. brak se raspao. Dva zajednička prijatelja, zabrinuta za Čarlsa, nezavisno su kontaktirala Kamilu i nagovorili je da ga zove, i veza se obnoviča. Nekoliko godina kasnije Čarls je potvrdio da mu je gospođa Parker Bouls bila dobra prijateljica, ali je insistirao da je bio veran Dajani sve dok se njihov brak nije „nepovratno raspao“.

Čarlsov brak sa princezom Dajanom raskinut je 1996. Godinu dana kasnije, Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Tek u januaru 1999. Čarls i Kamila su se prvi put zajedno pojavili u javnosti. Njihova veridba je objavljena 10. februara 2005, nakon čega je usledilo građansko venčanje i služba u Vindzoru 9. aprila.

Više od tri decenije nakon što su se prvi put sreli, Čarls i Kamila su konačno bili zajedno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here