EPA-EFE
Vakcinacija u Austriji

Austrijske vlasti pokrenule su propagandnu akciju za vakcinaciju na stranim jezicima, koja, međutim, promašuje ciljne grupe.

Od početka vakcinacije u više navrata bilo je zahteva da se vodi kampanja i na jezicima stranih sugrađana koji zzive u Austriji. Kritikovano je kako se migranti u daleko manjem broju prijavljuju za vakcinu i da je potrebno obratiti im se na maternjem jeziku.

Sada je kampanja “Austrija vakciniše” pokrenuta i na turskom, hrvatskom, rumunskom i drugim jezicima. Što se našeg podneblja tiče, na vakcinaciju, u kratkim video-spotovima, poziva nekadašnja austrijska plivačica poreklom iz Hrvatske Mirna Jukić-Berger, a na srpskom doktorand Katarina Kovačević..

Ministarka za integracije Suzane Rab rekla je, povodom kampanje na stranim jezicima, da je u korona krizi bitno da svi građani Austrije dobiju sve informacije i da ih mogu razumeti.

Kampanji je prethodila izrada informativnog materijala na 17 raznih jezika u onlajn formatu. Ministarka poručuje da je država stavila na raspolaganje sav taj materijal, a da je na samoodgovornosti i angažovanju migranata da ga i koriste.

Kao od početka pandemije, austrijske vlasti se ponašaju kao da ne žele da im se zameri da se ne posvećuju informisanju migranata o koronavirusu, ali i kao da namerno “promašuju” ciljnu grupu.

Kampanja na stranim jezicima gotovo da nije vidljiva, jer se ne koriste klasični kanali komunikacije sa etničkim zajednicama, koje se i te kako koriste kada treba vrbovati glasače pred izbore. Sada se epidemiološke kampanje na stranim jezicima vode preko interneta, zanemarujući glavne kanale informisanja zajednica građana stranog porekla.

Takav pristup migrantima, da postoji ponuda na stranim jezicima, ali da moraju sami da ih nađu, umesto da im se ona nudi preko medija na stranom jeziku i klubova može biti veoma negativan, jer to znači da informacija o vakcinaciji neće stići do svih.

Inače, prijava za vakcinaciju u Austriji daleko je komplikovanija nego, na primer, u Srbiji, te je zahtevnija za osobe kojima nemački nije maternji jezik, pa bi dobro informisanje na maternjem jeziku bilo od velike koristi da se podigne vakcinisanost i kod migranata, ako je to i iskrena želja i cilj kampanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here