commons.wikimedia/Jared Grove

Dvojica muškaraca iz kanadske pokrajine Nju Bransvik oslobođena su nakon što su nevini odslužili zbirno 39 godina zatvorske kazne za ubistvo.

Robert Mejlmen (76) i Volter Gilespi (81) su “nevini u očima zakona” za prebijanje nasmrt Džordža Gilmana Limana u Sent Džonu, u Nju Bransviku, rekla je glavni sudija kraljevskog suda Trejsi Devor.

Mejlmen je odslužio 18 godina, a Gilespi 21, jer su optuženi za drugostepeno ubistvo, preneo je Toronto star.

– Presuda da nisu krivi je jedina moguća. Nažalost, trebalo je 40 godina da dođe ovaj dan – rekla je Devor.

Objava je došla nakon što je kanadska Kruna obavestila sud da neće iznositi nikakve dokaze. Dvojicu muškaraca predstavljala je organizacija iz Toronto Innocence Canada, koja se bori protiv nepravednih presuda.

– Pravosudni sistem Nju Bransvika izneverio je ove ljude. Za ovo mora da se odgovara kada se desi takva nepravda – rekao je advokat Innocence Canada, Džejms Lokjer.

Lokjer je rekao da policija Sent Džona i Kruna nisu uspeli da daju informacije koje bi pravovremeno zaustavile tužilaštvo.

– Tokom 40 godina, ovi ljudi su govorili da su nevini. Dan kada su oslobođeni bio je veliki u njihovom životu. Radio sam na njihovom slučaju šest godina i nikada se nisu pokolebali u svojoj odlučnosti da ponište pogrešne osude. Konačno, pokazalo se da su u pravu – dodao je advokat.

Njih dvojica su osuđeni na doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja, a presudu iz 1984. godine preinačio je prošlog meseca ministar pravde Arif Virani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here