commons.wikimedia/Jared Grove

U Kanadi su do sada registrovana samo tri slučaja novog koronavirusa, ali se u toj zemlji strahuje da bi ozbiljniji porast broja obolelih mogao ponovo da izazove negativan stav prema Azijatima, kao što je to bio slučaj u vreme epidemije SARS-a, kada su u oblasti Toronta početkom 2000-tih umrle desetine ludi.

Više od 9.000 ljudi potpisalo je peticiju, tražeći od školskih odbora jedne oblasti da deci čiji su se članovi prodice nedavno vratili iz Kine zabrane da pohađaju nastavu, dok je u nekim prodavnicama u Kineskoj četvrti u Torontu već zabeležen pad prometa, prenosi Rojters.

Regionalni školski odbor u gradu Jork odgovorio je na peticiju, navodeći da “razume zabrinutost učenika i njihovih porodica”, ali je ukazao na to da bilo ko može da dobije i prenese virus.

Odbor je upozorio da situacija može da preraste u “diskriminaciju na osnovu percepcije, stereotipa i mržnje”.

Ministar zdravlja Peti Hajdu rekla je da postoji opasnost da Kanađani kineskog porekla osećaju kao da su na meti zbog porekla virusa i da to može da naškodi njihovim poslovima.

Ejmi Go, privremena predsednica nacionalnog saveta Kineza u Kanadi, kaže da je situacija ista kao u vreme epidemije SARS-a.

– Moramo da se potrudimo da nas ne preplavi iracionalni strah i iracionalna panika – istakla je Go.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here