Kanađani spasavaju ruski brod

0

Kanađani pokušavaju da spasu ruski brond kontejner (Foto: Ilustracija)
 

Tokom noći posada kanadskog broda uspela je da pričvrsti uže za vuču za ruski brod čime je smanjen rizik da se on nasuka, udari o stene i izazove izlivanje goriva i ekološku katastrofu.

 

Centar za koordinaciju kanadske vojske saopštio je da se motor ruskog broda Simušir pokvario kod ostrva Kraljica Šarlot, dok je putovao iz Evereta u severozapadnoj američkoj drzavi Vašington ka Rusiji.

 

Prema saopštenju Saveta domorodačkih Indijanaca Haida kasno sinoć kanadski brod Grodon Rid uspeo je da učvrsti uže za vuču i dva polovila se kreću od obale brzinom od 1,5 čvorova. U saopštenju se navodi da je situacija i dalje veoma neizvesna i da sve zavisi od vremena.

 

Očekuje se da će još jedan brod kanadske obalske straže stići danas da pokuša da pomogne da se ruski brod dovuče do mesta Princ Rupert u Britanskoj Kolumbiji, ali to takođe zavisi od vremena.

 

Ruski brod je izgubio snagu u motoru kasno u četvrtak i od tada je plutao oko 15 kilometara od obale u uzburkanom moru.

 

Predsednik Saveta Haida indijanaca upozorio je juče da nevreme koje stiže u tu oblast može da nanese ruski brod na stenovitu obalu, gde ako udari može da izazove veliku katastrofu. Oko 5.000 ljudi živi na ostrvu i hrane se od lova ribe.

 

Najviše se strahuje zbog goriva i dizela na brodu i rizika da brod udari stene i da se raspadne.

 

Simušir, brod dug oko 135 metara nosi različite vrste gorva, uključujući 400 tona nafte i 50 tona dizela, materijal za vađenje rude i druge hemikalije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here