pixabay.com

Kanađanin norveškog porekla Hakon Korsgard tražio je pred Centrom za investicione sporove u Vašingtonu pri Svetskoj banci 200 miliona dolara odštete od Hrvatske, jer Zagreb ne priznaje njegovo vlasništvo nad oko 20 nekretnina koje je kupio od srpskih preduzeća i društava na Jadranu i Zagrebu, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Korsgard smatra da će mu bitno pomoći i uredba američke administracije koja štiti privatno vlasništvo u svim delovima sveta.

List saznaje da je među vrednim nekretninama velika zgrada nekadašnjeg predstavništva kragujevačke „Zastave“ u Zagrebu, kao i odmarališta Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije i Crne Gore na Korčuli.

Hrvatska ovu imovinu smatra svojom, s obzirom da ju je zakonom eksproprisala još 1992. godine.

Krajem prošle godine Korsgard se obratio arbitraži u Vašingtonu za šta se u Hrvatskoj saznalo 10. avgusta, kada je obelodanjen godišnji izveštaj Državnog tužilaštva dostavljen hrvatskom parlamentu.

Reč je o devetom aktivnom arbitražnom sporu protiv Hrvatske pokrenutom pri Arbitražnom sudu koji je osnovan prema Pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo.

Hrvatsko državno tužilaštvo je u odgovoru na tužbu navelo stav da vlasnička prava nije moguće sticati direktno na osnovu Aneksa „G“ Sporazuma o sukcesiji, bez sklopljenog bilateralnog ugovora.

Takve ugovore Zagreb je sklopio sa Ljubljanom i Skopljem, ali ne i sa Beogradom i Sarajevom, zbog čega firme iz BiH i Srbije vode stotine sporova u Hrvatskoj za povraćaj imovine, koje po pravilu gube.

„Novosti“ ističu da je Korsgard Kanađanin, a ne Srbin, pa bi mogo imati više sreće, a da očekuje pobedu najbolje govori podatak da je u arbitražu do sada uložio dva miliona dolara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime