Kanadska kompanija “Erin venčers” u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla je rezerve rude bora čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

Kako saznaju “Novosti”, oni su zaključili ugovor sa kompanijom iz svoje zemlje, “Temas”, koja će u zamenu za polovinu vlasništva investirati u naredne četiri godine 10,5 miliona evra. Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 miliona tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona. Kompanija “Temas” traga i za retkim elementima poput titana i vanadijuma.

“Erin” je u program bušenja kod Baljevca na Ibru ušao nakon što je multinacionalna kompanija “Rio Tinto” odustala od koncesije na tom području.

Inače, upravo “Rio Tinto”, uz tursku državnu kompaniju “Eti Maden”, kontrološe čak 80 odsto svetske proizvodnje bora. Najveći deo rezervi bora, čak 75 odsto, nalazi se u Turskoj.

Otkriće kanadskog “Erina” sada i Srbiju stavlja u red zemalja sa velikim rezervama ove rude.

1 COMMENT

  1. Jedan isti tekst “kopy paste” s’ vremena na vreme već desetak godina a niko da ode u Baljevac i vidi o čemu se radi. Tamo i dalje rade Ibarski rudnici i proizvode kameni ugalj kao i borne minerale iz manjeg ležišta Pobrđe. Naravno da nije sve krenulo sa vama dragim strancima već je isti rudnik još od osamdesetih godina aktivno istraživao borne minerale i otvorio manji rudnik Pobrđe. Da nije bilo sankcija pa bombardovanja ’99 veći rudnik bi davno bio otvoren sa strateškim partnerom iz Kanade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here