EPA/Steffi Loos
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer izložen je velikom pritisku političkih protivnika zbog svog obezbeđenja, pošto se u jednom anonimnom pismu tvrdi da porodica šefa vlade “bezbednjake” koristi i u privatne svrhe.

Specijalna jedinica austrijske policije “Kobra”, koja obezbeđuje kancelara, dospela je u žižu interesovanja javnosti, nakon što su mediji objavili, a kasnije je to potvrdilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su dva pripadnika te jedinice, koji su zaduženi za obezbeđenje supruge kancelara, u pijanom stanju izazvali udes službenim vozilom.

U anonimnom pismu se tvrdi da kancelar i njegova porodica obezbeđenju daju privatne naloge. Tako se u pismu navodi da se obezbeđenje bavi, na primer, i nadzorom dece kancelara, odnosi nosi im odeću na hemijsko čišćenje, PCR testove porodice na analizu, ili ide u poštu po pristigle pakete.

Kada je reč o “kobnom” 13. martu, dva pripadnika obezbeđenja supruga kancelara pozvala je u stan gde su navodno pili alkohol. U pijanom stanju oni su potom seli za volan službenog vozila i prilikom isparkiravanja oštetili više vozila.

Nehamer je, na vanrednoj konferenciji za novinare, veoma emotivno reagovao i posebno kritikovao Socijaldemokratsku partiju (SPO) optužujući je da pokušava da iskonstruiše aferu na teret bezbednosti njegove porodice.

– Tu je masivno prekoračena crvena linija – naglasio je on.

Takođe, reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu je Nehamer bio do preuzimanja dužnosti kancelara. Ministarstvo je saopštilo da je Nehamer od januara 2020. dobio obezbeđenje pošto je bio izložen brojnim pretnjama, a obezbeđenje je u novembru iste godine prošireno i na porodicu, jer su pretnje smrću bile usmerene i na suprugu i decu.

– Obezbeđenje ne možete da tražite, već ga određuje nadležna služba. Obezbeđenje nije luksuz. Obezbeđenje znači da da u privatnom životu odustajete od mnogih stvari. Nije lepo imati stalno obezbeđenje – kazao je Nehamer.

Rekao je da nije mogao da veruje da je u posleratnoj Austriji moguće sa pokušajima da se iskonstruiše jedna takva politička afera. Dodao je da je nepodnošljivo što je jedna stranka, parlamentarnim upitom, iznela pojedinosti o konceptu obezbeđenja ličnosti.

– Smatram tragičnim i nepoštenim što politički protivnici ne napadaju samo mene, već i moju decu i ženu i to još u vezi njihove bezbednosti – naglasio je on istakavši da analizira da li je potrebno podneti prijavu.

Nehamer je objasnio da je normalno da obezbeđenje njegovu decu prati i na privatnim događajima, jer je to svrha obezbeđenja. Što se tiče tvrdnji da je pokušao da intervencijom sakrije udes koji su izazvale “Kobre” službenim vozilom, rekao je da je to glupost, i da su nesavesni bezbednjaci predmet disciplinskog postupka.

I šef jedinice “Kobra” Bernhard Tribenrajf rekao je da su netačne tvrdnje navedene u anonimnom pismu, ali je i najavio da će se sprovesti istraga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here