Kao da se stidimo antifašizma

0

 

”Vlast u Srbiji ne edukuje mlade naraštaje na primerima te naše svetle novije istorije. Verovatno zato što su bitku vodili komunisti, pa bi morali da spomenemo i to, i poratnu socijalističku izgradnju, što bi onda otvorilo priču i o ulozi četnika. Dok je predsednik Rusije na svečanoj akademiji povodom oslobođenja Beograda govorio i o našoj armiji, predsednik Srbije Boris Tadić je to izbegao, govoreći o borbi koju je narod vodio u Drugom svetskom ratu. I, pored toga, zadovoljan sam što je 65 godina oslobođenja Beograda prvo značajnije obeležavanje u odnosu na ranije godine”, kaže Mirković.


Da li Rusi više govore o našem antifašizmu nego mi sami?

 

”Ja nisam zadovoljan kako oni tretiraju oslobođenje Beograda i to sam i rekao kada sam na poziv ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, kao veteran NOR-a bio u ambasadi na svečanom susretu sa borcima. Na tom skupu partizani nisu spomenuti, pa je ispalo da su ruski borci i generali Ždanov i Tolbuhin oslobađali naš glavni grad”.

 

”Treba da se zna da su zaslužni Tito, Peko Dapčević i Prvi proleterski korpus i zato sam im i rekao da smo mi oslobodioci, a oni su nam pomogli. Nezadovoljan sam i što niko 20. oktobra nije otišao na Titov grob jer je on bio najzaslužniji što je Beograd oslobođen”.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 10.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here