B. Cvetojević
Igrači "Karađorđa" na Svetosavskom festivalu u Novom Kaleniću

Proteklog vikenda posetioci Svetosavskog festivala u manastiru Novi Kalenić kod Kanbere imali su priliku da vide šest kulturno umetničkih društava iz Sidneja i glavnog grada Australije. Među izvođačima se i ove godine našao KUD Karađorđe, sa jednim od svojih pet ansambala. Gosti iz Sidneja predstavili su se u sjajnom svetlu, u raskošnim nošnjama i savršeno uigranom koreografijom, za koju je zadužen Aleksandar Popović.

Po završetku Festivala, koreograf “Karađorđa” se prisetio dana kada je i on kao dečak učestvovao na velikom saboru srpske mladosti u Kanberi.

– Nije nam prvi put da dolazimo ovde u manastir. Učestvovali smo i ranije, još u danima kada nismo nosili sadašnje ime, a i prošle godine kao KUD “Karađorđe”. Za nas koji smo kao mladi redovno dolazili ovde, zajedno odrastali i družili se sa vršnjacima iz cele Australije, Svetosavski festival u manastiru je uvek bio nešto veliko. To su veoma vredna iskustva koja u životu mnogo znače. Koliko vidim i osećam, isto je s današnjom decom, kako s našima iz Karađorđa, tako i s ostalima koji su tokom ovog vikenda bili na festivalu i predstavili se mnogobrojnoj publici divnim koreografijama – kaže Popović.

Značaj ovog festivala, kao i drugih događaja srpske zajednice u Australiji je izuzetan za njeno očuvanje na Petom kontinentu. “Karađorđe” svojim učešćem i prisustvom na većini tih događaja daje nemerljiv doprinos u negovanju kulture i nasleđa našeg naroda.

– Trudimo se da budemo na festivalima širom Australije. Meni se izuzetno sviđa što na ovakvim manifestacijama mladi mogu da se druže i sklapaju prijateljstva, ali i da nauče jedni od drugih različite tradicionalne igre, da vide drugačije koreografije. Sve naše festivale i druga okupljanja zajednice treba da negujemo i poštujemo, da ih redovno posećujemo i da se što više dece i omladine uključi u sve to kako bi se tradicija nastavljala i u decenijama koje dolaze – kaže Aleksandar Popović.

Kulturno-umetničko društvo “Karađorđe” osnovano je, simbolično, na Sretenje, 15. februara 2013. godine, na 209. godišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđem. Do danas, ovo društvo je izraslo u organizaciju koja broji više od stotinu aktivnih igrača raznih generacija.

– Trenutno imamo četiri ansambla i počinjemo rad sa petim. Imamo po 20 do 25 igrača u svakom ansamblu, što govori o velikom interesovanju za srpski folklor u Sidneju. U našim ansamblima igraju i deca i odrasli. Imamo mališane od četiri-pet godina i ljude od 40 koji i dalje vredno i predano rade na probama i uživaju u nastupima. Dobro nam ide i zadovoljni smo svime što smo postigli za sedam godina postojanja – kaže Popović.

Isprva nije bilo nimalo lako. A u “Karađorđu” su od prvog dana želeli da postave visoke standarde, što uspešno održavaju i sada. To se najbolje vidi kroz nastojanje da igre iz određenog dela Srbije uvek budu propraćene i autentičnim nošnjama.

– Na nošnje uvek stavljamo poseban akcenat jer želimo da naša deca budu obučena u tradicionalnu odeću iz raznih krajeva Srbije i drugih srpskih zemalja gde je naš narod živeo i živi već vekovima. Naš cilj je ne samo da prikažemo dobro uvežbane igre, već i da autentične nošnje daju potpun utisak ljudima koji gledaju, kako našima, tako i onima iz drugih zajednica. Važno je shvatiti da se folklor i nošnje ne vezuju samo za Šumadiju i centralnu Srbiju, već imamo različite igre i nošnje iz Vojvodine, Slavonije, južne i istočne Srbije i mnogih drugih krajeva. Zato je izuzetno važno da pokažemo raznolikost naše kulture i nasleđa – zaključuje koreograf i umetnički direktor KUD “Karađorđe” Aleksandar Popović.

Dođite na festival u Sidnej

Nova godina je po tradiciji počela veoma aktivno za KUD “Karađorđe”. Posle Svetosavskog, predstoji i veliki Srpski festival u Sidneju, koji se održava 22. i 23. februara.

– Nema mnogo vremena za predah i to nas raduje. Predstoji nam Srpski festival u Sidneju, na kojem će “Karađorđe” igrati u subotu. Pozivam sve koji bi želeli da nas vide na sceni da dođu i pozdrave naše i druge ansamble u Darling Harboru – istakao je Popović.

Kad Sajmon postane Sima

Iza uspešnog društva sa pet ansambala stoji i grupa vrednih zaljubljenika u folklor i tradiciju, koji zajedno s Popovićem vode računa o KUD Karađorđe.

– Istakao bih pre svega predsednika Mika Milišića i članove uprave Džil Stanojev, Draganu Marinković, Predraga Došena i Natašu Bulatović. Da ne zaboravim i Sajmona Hembruka, “našeg zeta” koji je oženjen Srpkinjom Suzanom. Njihove dve ćerke igraju u “Karađorđu”, a Sajmon je aktivno uključen u rad društva. Poznaje našu kulturu i dobro govori srpski, tako da više i nije Sajmon već Sima – s osmehom kaže Aleksandar Popović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here