Karadžić može da se žali na branioca

0

 

U odluci se ističe da se suđenje Karadžiću nastavlja 1. marta i da će uloga i funkcije Ričarda Harvija zavisiti od ponašanja optuženog.

Veće je ocenilo da je neophodno da se pitanje odluke o postavljenju, koju je doneo sekretar Tribunala, razreši odmah, a ne na kraju suđenja jer bi inače mogla biti otvorena mogućnost za ponovno suđenje.

„Sudsko veće smatra da što skorija odluka žalbenog veća u vezi sa validnošću načina na koji je Harvi imenovan, može doprineti napretku u ovom postupku", navodi se u odluci koja je večeras objavljena u Tribunalu.

Sudsko veće je 5. novembra prošle godine naložilo sekretaru da postavi branioca u pripravnosti za Karadžića, za slučaj da optuženi ponovo odbije da se pojavi u sudnici.
Karadžić je tražio da mu se odobri da se žali na tu odluku, ali je taj zahtev odbijen.

 

Nakon što je sekretar imenovao Harvija, Karadžić je tražio da mu se, u skladu sa pravilima Tribunala, omogući da sam izabere advokata u pripravnosti, ali su sudije i taj zahtev odbile.

Karadžić je potom tražio da mu se omogući da se žali i odlukom sudija ovaj je zahtev prihvaćen.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine, bez prisustva optuženog, koji je tražio da mu se omogući adekvatno vreme za pripremu odbrane.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here