Karadžić traži odlaganje suđenja

0

 

Traži odlaganje: Radovan Karadžić
 

 

Na pitanje predsedavajućeg sudije O Gon Kvona da li namerava da održi uvodnu reč odbrane 1. i 2. marta, Karadžić je na statusnoj konferenciji odgovorio: "Da, ako vi odlučite da će to biti 1. marta. Ja ću ponovo uložiti zahtev za odlaganje zato što su se ponovo pogoršali uslovi za odbranu tokom ove pauze".

Britanski advokat Harvi današsnju statusnu konferenciju pratio je sa galerije za posmatrače zato što, kako je objasnio sudija Kvon, nije želeo da bude u sudnici bez pristanka Karadžića koji je na odluku o njegovom postavljenju uložio žalbu.

Bivši predsednik Republike Srpske, Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

 

Optuženi je tvrdio da, iako pretresno veće smatra da je suđenje počelo u oktobru prošle godine, sudski sekretarijat odbija da u skladu s tim plaća njegove pravne savetnike.

 

Istovremeno, po njegovim rečima, obim posla odbrane se povećao time što joj je tužilaštvo poslalo još 300.000 stranica dokumenata.

 

Sudija Kvon pozvao je Karadžića da što pre podnese zahtev za odlaganje nastavka suđenja. Istovremeno, Kvon je optuženog podsetio da će njegovu žalbu na način finansiranja odbrane doneti predsednik Tribunala Patrik Robinson.

 

Karadžić je naznačio da će od odluke sudije Robinsona zavisiti koliko će odlaganje nastavka suđenja tražiti.

 

Optuženi je kazao i da je zabrinut da se proces ne pretvori u "papirno suđenje" zbog namere tužilaštva da iskaze velikog broja svedoka u spis uvede u pisanom obliku i osloni se na činjenice utvrđene ranijim presudama.

 

Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra završio uvodnu reč, sudije su tri dana kasnije donele odluku da Karadžiću postave branioca i da suđenje bude nastavljeno 1. marta 2010., kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.

 

Prema toj odluci, Karadžiću nije oduzeto pravo da se brani sam, a sudski postavljeni branilac Ričard Harvi preuzeće njegovo zastupanje samo ako se optuženi ne pojavi na nastavku procesa 1. marta.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here