Pixabay.com

Profesor na moskovskom Fakultetu za međunarodnu politiku i ekonomiju Sergej Karaganov izjavio je da je Rusija nudila da postane deo Zapada i da se priključi NATO-u, ali je, kako kaže, Zapad tu ponudu odbio.

Kako ocenjuje, da je prihvaćeno, ravnoteža moći u svetu bi se pomerila na Zapad i Kina i Azija ne bi ostvarile ovako rapidan rast.

– Tokom 80-tih i 90-tih nudio sam mnoge koncepte zbližavanja Rusije i Zapada i ubedio tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina da ponudi rusko pristupanje NATO. Bili smo, međutim, odbijeni, što je bilo jako glupo – tada sam izgubio poštovanje prema našim partnerima na Zapadu – rekao je Karaganov, u okviru serijala Korona dijalozi koju organizuje Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD).

Karaganov, koji je jedno vreme bio savetnik i aktuelnog ruskog predsednika Vladimira Putina, sada smatra da Srbija ne treba da pristupa NATO, jer bi time izgbila svoj nacionalni duh i u tom slučaju bi, kaže, izgubila i podršku Rusije.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić naglasio je “ključnu podršku” Rusije Srbiji na međunarodnoj sceni po pitanju Kosova i Metohije. Jeremić je podsetio da je 2008. godine ruska pretnja vetom sprečila da Savet bezbednosti UN odobri deklaraciju o nezavisnosti koju je jednostrano donela vlast u Prištini.

Karaganov, međutim, ocenjuje da su SAD i Evropa izgubile interesovanje za Balkan, bez obzira na izjave koje se mogu čuti u javnosti. Na  pitanje da li će Moskva u Savetu bezbednosti podržati članstvo samoproglašenog Kosova u UN ako Srbija pristane na podelu i potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, Karaganov je odgovorio da smatra da će Rusija podržati Srbiju u oba slučaja.

– Mi se ne mešamo i strogo poštujemo pitanja nacionalnog suvereniteta i to je naš vrhovni princip u međunarodnim odnosima – rekao je Karaganov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here