Karakondžule i vile

0

Arhiva

Veštice su obično starije žene koje sklope savez sa đavolom ili nekom drugom nečistom silom i zato dobiju velike magične moći pomoću kojih čine razna čuda i po selima i po gradovima. Na primer, mogu da bace čini na svatove, da rasture svadbu ili da učine da mladi par ne može da dobije potomke. One uništavaju letinu, more stoku, šalju zarazne bolesti, izazivaju zemljotrese i oluje, dave ljude, vrebaju i jedu malu decu i čine trista drugih strašnih čuda.

Preko dana je veštice teško otkriti jer se preoblače u obične starice. Ustaju u gluvo doba noći, i krišom, da ih niko ne primeti, bace čini na ukućane da bi tvrdo spavali, a potom se skinu do gola i namažu čarobnom mašću koja je spravljena od tucane zmijske kože, krila slepog miša, zmajeve krvi, osušenih očiju buljine, ljudskog sala, čarobnih trava i vodice. Zatim uzjašu metlu i izlete kroz odžak u noć, da čine pakosti i štete. Obično na trinaesti dan u mesecu veštice se okupljaju u mračnim pećinama, velikom šupljem drveću, ruševinama, gradinama i grobljima. Tu smišljaju buduće pakosti i zlodela.

U verovanjima mnogih naroda, pa i u srpskom, izdvaja se crna mačka za koju se obično kaže da je satanina rođaka, da se u njoj krije đavo ili veštica, da predskazuje smrt i loše događaje. Odatle je proisteklo verovanje da onome kome crna mačka pređe put sleduje neka nesreća, jer je zli demon koji se nalazi u mački presekao njegov životni put.

Izraz "vrzino kolo" upotrebljava se u zamršenim situacijama kada se govori više istina, kada je teško doći do pravednog rešenja ili kada neko toliko iskomplikuje stvari oko sebe da više niko ne može da ih otpetlja i pomogne. U narodnim pesmama ovim imenom se naziva komplikovano kolo koje ne mogu da igraju smrtnici, već samo vile, dobri duhovi, ređe veštice i đavoli. Kolo se igra na tajnim mestima. Ko tajnu otkrije, a da ga pri tome vile ne spaze, ćuti o tome čitavog života, jer ako se slučajno izlane, vile to odmah doznaju i strašno se osvete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here