Tanjug
Svetislav Pešić

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić odredio je spisak od 24 igrača za novembarski “prozor” kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i utakmice protiv Letonije i Belgije.

Na samom početku, Pešić je istakao da je posao selektora za njega jedna posebna motivacija:

– Znate kako, taman kad pomislim da je bilo dosta, dođe neka ponuda. Da me je zvao neki klub, kao što su me zvali, nekako tu više nemam šta da tražim, nisam motivisan za to. Ovo sa Barselonom mi je predstavljalo izazov, pošto smo supruga, deca i ja često tamo i identifikovao sam se sa tim klubom i ljudima, pa je tako došla želja da se malo pomogne tamošnjem predsedniku i sekciji. Sa sportskog aspekta nemam prevelikih dilema oko reprezentacije. Volim da budem ovde i da radim. Mnogo sam vremena proveo u inostranstvu i dolazak ovde mi je uvek bilo osveženje. Zadovoljan sam, stvarno želim da se bavim baš reprezentacijom, to mi je nekako izazov.

– Vremena se menjaju, pa i ja kao trener moram da se prilagođavam. Sistem takmičenja je takav kakav je, da ne počinjem tu priču, ona je već ispričana. Videćemo za 100 dana kako će biti, pokušavamo da uredimo način kako ja mislim da bi reprezentacija trebalo da izgleda.

– Da se napravi jedan tim, ne samo igrača, nego i van terena. Jer za pobedu su važni ljudi, menadžment, predsednik, upravni odbor, da shvate da su važni, da nisu servis, nego da su učesnici jednog programa, da delimo i poraz i pobedu i svi zajedno pravimo nešto. Da vratimo kult košarke u Srbiju. Da se stvori jedan osećaj, da igrači znaju da iza njih stoji jedan sistem i da se u tom sistemu osećaju komforno. Ako je to tako, onda je tu i uzajamno poverenje, koje je uvek važno. Odgovornost nije lako preuzeti, ali je lakše u dobro organizovanoj sredini i kada je sve potaman, onda si motivisan da preuzimaš odgovornost koja se od tebe očekuje’.

Potom je objasnio razliku između trenerskog posla u klubu i reprezentaciji.

– Ja sam i došao da bi radio i pratio. Pratim svakoga, gledam svaki dan. Drago mi je da se Nemanja Bjelica uklapa u sistem, neko vreme se tražio, ali sada vidim ide mu dobro. Aleksej Pokuševski je super, talentovan je i videćemo dokle će stići.

– Otići ću Ameriku i razgovaraću sa njima, drugačije je kada je uživo i preko telefona. Sa svima sam u nekom kontaktu, ne želim da im smetam. Tako da pratim, gledam, učim, prilagođavam se i zamišljam ih u mom sistemu. Bio sam kontaktu i sa Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem. Nikola mi je poželeo puno sreće i još više uspeha nego što je do sada bilo. Sve je to dobro, ali znate kako, ja ipak volim da ih osetim da vidim tu strast, želju. A to moram na licu mesta da vidim – rekao je Pešić.

Pešić je za Arenu sport objasnio zašto u timu nema Nikole Klinića.

– Nema puno igrača koji imaju to reprezentativno iskustvo i kvalitet, ali te igrače jednostavno ne možemo da imamo. Kalinić bi došao ovoj ekipi kao kec na desetku i zbog njegove forme i kvaliteta, on je pravi igrač, on je nosioc i ima novu ulogu u Zvezdi. On odlučuje ko pobeđuje, a ko gubi. Pozvali smo Dejana Davidovca, Aleksu Uskokovića i Ognjena Dobrića.

– Jednostavno u razgovoru sa Radonjićem smo videli koga možemo da uzmemo a da ne remetimo njihovu važnu utakmicu koju igraju 26. Ista je situacija sa Vasom Micićem koji ima želju da igra, ali on upravo tada igra utakmicu Fenerbahče – Efes.

– Obavili smo razgovore pa ćemo da vidimo. Miloš Teodosić želi da igra, on je kapiten reprezentacije. Postavio sam mu isto pitanje kao i Saletu Đorđeviću, u smislu kakvi su mu planovi. Sale mi je rekao da je dosta i da ga sve boli i da bi se više posvetio porodici preko leta i da će igrati samo za klub.

– Miloš me je svojim odgovorom iznenadio, rekao mi je da će biti tu sve dok bude bio potreban. To je zaista lepo za čuti – rekao je Pešić.

2 COMMENTS

  1. Teodisicev odgovor je odgovor pravig Srbina! Nema kalkulacija, kroz taj odgovor se vidi ogromna zelja da igra za svoju Srbiju. Oni koji ne zele, i protiv njhove zelje se ipak dovedu u reprezentaciju, samo ce kvariti timski duh. Ocigledno je da Jokic igra samo za novac, i ako mu KSS ponudi vise nego NBA (sto je nemoguce), on ce onda igrati i za Srbiju! Moj savet je da nasi mediji a i KSS zaborave da Jokic postoji! Ne dizite mu rejting, on vas samo koristi. Ne treba Srbija da se ponizava Jokicu i njegovoj bratiji, daleko im lepa kuca! Volio bih da gresim, ali cini mi se da ista prica vazi i za Pokusevskog!

  2. Јокића не занима Србија. Он има коњички клуб, који се зове \”Војвођанин\”!? То довољно говори о њему. И за кога би играо.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here