Youtube/N1
Majkl Karpenter

Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter danas je izjavio da su izveštaji o 20.000 dece koja su nasilno deportovana u Rusiju minimalna, i da je taj broj daleko veći.

Govoreći o izveštaju koji je treći tim OEBS-a predstavio na temu deportacije ukrajinske dece u Rusiju, Karpenter je naveo da je i ranije bilo ”mnogo zločina”, ali da deportacija ruske dece koju vrši Ruska Federacija krši interese dece u Ukrajini ”iznova i iznova”, ukidajući im na taj način prava na slobodno mišljenje, zdravstvenu pomoć, slobodu, i druge, što predstavlja, kako je rekao, kršenje međunarodnog prava i Ženevske konvencije.

– Današnji izveštaj dopunjuje ono što od ranije znamo. Bilo je šireg napora Rusije još od 2014, kada se to dešavalo na Krimu, koji je ukrajinska okupirana teritorija – rekao je Karpenter.

On je istakao da su ukrajinska deca deportovana u različite krajeve Rusije, pa čak i u Sibir i ruski daleki istok.

– Svega 361 dete vraćeno je svojoj porodici u Ukrajini. Na hiljade porodica je i dalje pocepano, i isto toliko dece traumatizovano. Ne znamo tačan broj, pošto Ruska Federacija odbija da po tom pitanju sarađuje – rekao je.

Karpenter je istakao i da su načini na koji ”ruske vlasti” uzimaju decu od porodica, kako je rekao, neizrecivi.

– Prilikom procesa, kako su oni to zvali, filtracije, pokušavali su da decu oduzmu od porodica i šalju u kampove ili dečje domove širom Rusije. Tamo im menjaju imena i datum rođenja, često i mesto, pa je nemoguće utvrditi njihove identitete. Dođu kod porodice, nude plaćene dečje kampove u Rusiji ili Belorusiji. Oni koji dobiju, dobijaju implicitne ili često eksplicitne pretnje da će izgubiti svoja roditeljska prava. Deca su oduzimana bez saglasnosti i informacija gde ih upućuju – rekao je Karpenter.

On je dodao da jednom kada stignu u Rusiju, njihova dečja prava se i dalje krše, i to pomoću ”reedukacije” u kojoj se koristi proruska propaganda, sve sa ciljem ”da se njihov ukrajinski identitet zameni ruskim”.

Karpenter je naveo da nema tačnih informacija da li je i koliko dece od 20.000 za koje se zna da su deportovani, pripadnika etničkih manjina, jer trenutno nema pristupa svim podacima, ali da se zna da je makar 1.000 dece deportovano sa Krima, i da je moguće da je među tom decom bilo krimskih tatara ili drugih etničkih manjina.

On je istakao da OEBS ne može ništa da učini ”bez blagoslova i podrške ukrajinske vlade”, i ocenio da je imperativ da se deca što pre vrate svojim porodicama i domovima.

– Na delu je socijalni reinženjering. Reč je o ratnim zločinima i kršenju međunarodnih ljudski prava i ženevske konvencije – zaključio je Karpenter.

1 COMMENT

  1. Kad vi to govorite onda je to cinično
    Vi ste vijetnamska kompletna sela spaljivali napalm bacačima gdje su djeca sa porodicama bili spaljivani …
    Treba li da kažemo da ste ubili malu Milicu u Beogradu.
    Amerikanci su zlo na ovom svijetu .

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here