sevillafc.es
Karpov u poseti FK Sevilji

Proslavljeni šahovski velemajstor u gradu u kojem je 1987. bio učesnik jednog od najzanimljivijih mečeva za zvanje svetskog prvaka.

 

Anatolij Jevgenjevič Karpov danas ima 67 godina. U Sevilji su ga dočekali kao najrođenijeg, a on je u tom gradu pretrpeo jedan od najbolnijih poraza u karijeri.

I u Sevilji postoje ljuti fudbalski rivali kao što su to nekada bili Karpov i Gari Kasparov, obojica ponos sovjetskog šaha. Karpova je prvo udostojio Betis. Trener i predsednik kluba su posetili mesto gde je čuveni as igrao simultanku na nekoliko tabli. Uručili su mu zeleno-beli prugasti dres s brojem 10 i prezimenom na poleđini.

Posle nekoliko dana istakla se i Sevilja, koja je Karpova pozvala u goste, na stadion “Ramon Sančez Pizhuan”. Od nje je dobio “jedinicu”. Posetio je klupski muzej, a izašao je i na suncem okupano igralište.

Karpov i Kasparov su od 12. oktobra do 19. decembra 1987. igrali u Sevilji meč za svetskog prvaka. Karpov je bio izazivač. Igrane su 24 partije. Posle 23. Karpov je pobedom poveo s 12:11 (4:3, uz šesnaest remija). Kasparov je u poslednjoj morao da pobedi da bi sačuvao zvanje svetskog šampiona, stečeno u borbi s istim protivnikom godinu ranije. I uspeo je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here