EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Katalonija je najavila 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska sa svoje teritorije, što je najnovije u nizu ograničenja koja su španski regioni preduzeli da bi pokušali da obuzdaju širenje covid-19.

Bogati severoistočni region, u kome se nalazi Barselona, ima drugi najveći broj zaraženih i smrtnih slucajeva u Španiji, preneo je Rojters.

Katalonski zvaničnici su rekli da su nove mere, koje uključuju zatvaranje bioskopa i pozorišta i produženje zatvaranja barova i restorana, od suštinskog značaja da bi se obezbedilo da bolnice mogu da prime sve pacijente koje treba zbrinuti.

– Naš zdravstveni sistem ne može da se nosi sa ovim nivoom stresa. Ne može da podnese mnogo više – izjavila je katalonska šefica zdravstva Alba Verges.

Tokom vikenda stanovnicima Katalonije neće biti samo zabranjeno da napuste svoj region, već i svoje opštine.

Nove mere stupaju na snagu sutra.

– Vlada je svesna da su građani umorni od višemesečnog truda i odricanja, od nemogućnosti da rade ono što su nekada radili, da zagrle ljude, porodicu i prijatelje – rekao je španski ministar zdravlja Salvador Ilja, ali je dodao da nije vreme za relaksaciju mera, jer Španiju čekaju vrlo teške nedelje i meseci.

Poslanici u Madridu će danas raspravljali o uvođenju vanrednog stanja u celoj zemlji, za koje centralna vlada želi da traje do maja, a kako bi regioni dobili pravnu podršku za preduzimanje restriktivnih mera.

Posle mnogo političkih prepirki, vlada očekuje se da će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu kasnije danas.

Ali to neće biti kraj neizvesnosti za Špance, jer će vlada prepustiti svakom regionu da odluči o sopstvenim merama za suzbijanje pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here