U aprilu ove godine izmenjen je zakon koji je pooštrio kazne i uveo strože mere kada je u pitanju vožnja u alkoholisanom stanju.

Donet je nov zakon o saobraćaju  koji je pooštrio kazne i uveo strože mere kada je u pitanju vožnja u alkoholisanom stanju. Smatra se da ovo ni nije sasvim nov zakon, već da je stariji izmenjen i dopunjen.

Šta kažu auto škole o prevenciji

Razlog pooštravanja leži u tome što je procenat vozača sa određenim brojem promila alkohola u krvi i dalje izuzetno veliki. Takvi vozači čine saobraćaj nesigurnim i po sebe i po druge učesnike u saobraćaju. Promene bi trebalo da doprinesu bezbednosti na putevima kaže naš sagovornik na ovu temu Filip Filipović vlasnik auto škole Fest u Beogradu .

Mi smo svakodnevno u saobraćaju i najbolje možemo da vidimo koliko je problematičnih vozača što od alkohola što od gledanja u mobilni. Trudimo se da na to ukažemo našim polaznicima kojima držimo obuku, da im skrenemo pažnju koliko jedna nepažnja može da prouzrokuje problema.

Namerno im nekad i simuliramo takve situacije, dok oni gledaju u mobilni mi im poturimo loptu
na poligonu kako bi videli koliko im više vremena treba da odreaguju.

Samo strogi zakoni i dobra prevencija koja već počinje u auto školama može da popravi situaciju. Podizanje svesti o ovom velikom problemu koji odnosi ljudske živote. .

Kolike su kazne za vožnju pod alkoholom po novom zakonu?

Prema ovom zakonu biće kažnjena svaka osoba koja ima minimum 0.2mg/ml alkohola u krvi. Pre ove gornja granica nekažnjivosti je bila 0.3mg/ml alkohola u krvi.

Kazne su oštrije u svakom smislu, više će koštati i oduzima se više poena. Vozači koji budu vozili u potpuno alkoholisanom stanju odmah dobijaju zatvorsku kaznu.

Pročitajte kolike su kazne u Evropi za alkoholisano stanje .

Kazne bez izazivanja saobraćajne nezgode

Blago pijanstvo podrazumeva do 0.2mg/ml alkohola i nije kažnjivo,

Umereno pijanstvo – 0.21 – 0.5mg/ml, za ovoliku količinu dobija se novčana kazna od 10 000 dinara,

Srednje pijanstvo–0.51 – 0.80mg/ml, sledi novčana kazna od 10 000 do 20 000 dinara, dobija se 6 kaznenih poena i minimum 3 meseca zabrane upravljanja vozilom,

Visoko pijanstvo – 0.81 – 1.2mg/ml, za visoko pijanstvo vozač dobija novčanu kaznu između 20 000 i 40 000 dinara, ili 30 dana u zatvoru. Pijanom vozaču se daje 8 kaznenih poena, i zabranjuje se vožnja prevoznog sredstva 4 meseca,

Teško pijanstvo – 1.21 – 1.6mg/ml, ovaj prekršaj se naplaćuje kaznom od 100 000 do 120 000 RSD ili sa najmanje 15 dana zatvora. Vozač dobija 9 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane vožnje,

Veoma teško pijanstvo – 1.61 – 2.0mg/ml, ovde novčana ili zatvorska kazna ostaje ista (između 100 000 i 120 000 dinara ili minimum 15 dana zatvora). Dobija se 14 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja vozilom,

Potpuno pijanstvo – od 2.1mg/ml. Za ovaj teški prekršaj se dobija zatvorska kazna u trajanju od 30 do 60 dana ili društveno korisni rad od 240 do 360 sati. Vozač dobija 15 kaznenih poena i minimum 9 meseci zabrane upravljanja.

Kazne u slučajevima kada je izazvana saobraćajna nezgoda

U slučaju kada je vozač pod dejstvom alkohola odgovoran za saobraćajnu nezgodu kazne su još strože nego kada vas policija sama zaustavi i testira. Ovo su posledice:

Kada je u pitanju umerena alkoholisanost, dakle manje od 0.2 promila alkohola u krvi, njegova količina ne igra glavnu ulogu u izazivanju saobraćajne nesreće. Tada će vozač biti kažnjen po nekom drugom postupku.

Umereno pijanstvo – 0.21 – 0.5mg/ml, kazna je novčana od 15 000 do 30 000 dinara. Osim toga vozač dobija 2 kaznena poena,

Srednje pijanstvo – 0.51 – 0.8mg/ml. Ovde je kazna još veća: od 20 000 do 40 000 rsd. Novčana kazna se može zameniti i sa zatvorskom u trajanju do 45 dana. Vozač dobija 7 kaznenih poena i ne sme voziti bar narednih pet meseci,

Visoko pijanstvo – 0.81 – 1.2mg/ml, novčana kazna je između 40 000 i 60 000 rsd ili zatvorska do 60 dana. Za ovu količinu alkoholisanosti i uzrokovanja saobraćajne nezgode dobija se 9 kaznenih poena i minimalno pola godine zabrana upravljanja vozilom,

Teško pijanstvo – 1.21 – 1.6mg/ml. Kod teškog pijanstva novčana kazna je od 120 000 do 150 000 dinara ili zatvorska kazna do 45 dana. Vozač se kažnjava i sa 11 kaznenih poena i minimum narednih 10 meseci ne sme voziti,

Veoma teško pijanstvo – 1.61 – 1.8mg/ml. Novčana i zatvorska kazna ostaju iste, dakle, od 120 000 do 15 000 rsd ili do 45 dana zatvora. No, kazneni poeni se povećavaju na 16, a zabrana upravljanjem vozila je minimalno deset meseci,

Potpuno pijanstvo – više od 2mg/ml. Ovde ne postoji mogućnost novčane nadoknade. Vozač dobija zatvorsku kaznu u trajanju od 45 do 60 dana ili od 300 do 360 sati društveno korisnog rada. Pored toga dobija se čak 17 kaznenih poena i 10 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Napomena: za izazivanje saobraćajne pod dejstvom alkohola se ne dobija samo kazne za vožnju u alkoholnom stanju. Posebno se obračunava i vrsta štete (je li je neko bio povređen), kao i pojedinačna situacija koja se uvek uzima u obzir.

Dakle, pored kazne za štetu učinjenu u vožnji pod alkoholnim stanjem dobija se još nekoliko drugih kazni, te se novčana kazna, kazneni poeni i zabrane zajedno sabiraju.

Za koga su kazne još strože?

Iako je sada zakon još rigorozniji što se tiče kažnjavanja, pojedine osobe zbog prirode posla ili vrste vozačke dozvole ne smeju uopšte piti. Dakle, ne smeju imati ni 0.2 promila alkohola dok voze. U ovu kategoriju spadaju:

– Instruktori vožnje kada su na svom radnom mestu,

– Vozači koji upravljaju vozilima u kojima ima mesta za više od osam osoba, a njihova maksimalna dozvoljena masa iznosi 3,5 tona.

– Vozači koji vrše transport opasnih materija i hemikalija,

– Vozači koji vrše vanredni transport,

– Vozači sa probnim dozvolama, uz to ni vozačev pratilac ne sme imati ni jedan promil alkohola u krvi tokom vožnje,

– Vozači kategorija A, A1, A2 i AM,

– Vozači javnog prevoza.

Kako alkohol utiče na svest vozača?

Vožnja i alkohol nikako nisu jedno za drugo. Osobe koje voze pod alkoholnim stanjem trebaju da znaju kako ne ugrožavaju samo sebe, već i druge učesnike u saobraćaju svojom nesmotrenom odlukom.

Naime, morate znati da alkohol utiče na sva čula kod vozača, a naročito na čulo vida i sluha. Oni su od ključne važnosti za sigurnu vožju. Trezan vozač vidi saobraćajni znak i sa 140 metara udaljenosti, dok pijan tek sa 100 metara. Čulo sluha se smanjuje, tako će trezni vozač bolje čuti vozila sa veće udaljenosti. Razlika udaljenosti je čak i do 140 metara.

Osim toga, vozači pod destvom alkohola imaju i slabiju monotoriku i duže vremena im treba da odreaguju.

Alkoholna pića smanjuju pažnju vozača. Njihova konzumacija ometaju čulo vida i vozač tada ne može tačno proceniti udaljenost saobraćajnog znaka, niti brzinu udaljenog vozila koje se ka njemu kreće.

Pored toga, alkohol produžava vreme za donošenje odluke. Treznom vozaču pri punoj pažnji je potrebno od 0,75 do 1 sekunde za odlučivanje. Vozaču pod dejstvom alkohola je za to potrebno do dve sekunde. Možda na prvi pogled razlika nije toliko velika, ali u saobraćaju gde se sve odvija jako brzo, sekunde mogu uticati na to hoće li se nesreća dogoditi ili ne.

Bonus savet

Portal autonadlanu.com daje sledeći savet: “Ako se desi da budete zaustavljeni dok vozite, a tek ste popili neko alkoholno piće, sasvim je normalno da će alko test pokazivati visoke vrednosti. Zato možete tražiti da se sačeka neko vreme kako biste isti test ponovili”.

Ukiliko ste popili pivo ili vino čeka se 10 minuta, žestoka pića između 15 i 18minuta. No, ako ste sve vreme bili sami u vozilu ili niste ni sakim progovorili možete tražiti da se test uradi I za 25 minuta. Za to vreme, alcohol će ispariti iz usta, te će količina promila biti tačna.

Izvor:
Net vision

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here