KBC u Gračanici praktično ne funkcioniše

0

Na klinici za ginekologiju i akušerstvo rađalo se oko 300 beba u prvih šest meseci, a sada je taj broj četiri puta manji
 

Poslednjih godina u prvih šest meseci u ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici rađalo se oko 300 beba, a u ovoj od januara do jula četiri puta manje.

 

Na ovoj klinici rade vrsni lekari i medicinsko osoblje koji su porođaje vršili i u najtežim uslovima, u godinama nakon rata, bez struje, sa vodom iz cisterni i bez adekvatnog prostora….Danas skoro svega toga ima, ali očigledno fali nešto drugo. Verovatno odgovornost direktora i njegovih saradnika, jer kako drugačije objasniti činjenicu da se pacijenti odbijaju zbog toga sto nema na primer ampule koja, kako kažu lekari, košta 45 dinara i sličnih stvari.

 

Na Hiruškoj klinici KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici ranije je na godišnjem nivou vršeno oko oko 700 operacija, a za prvih šest meseci ove godine urađeno je skoro šest puta manje.

 

 

Na ovoj klinici duže vreme nije bilo lekova, zavoja, igala, anestetika, niti bilo čega od sanitetskog materijala neophodnog za rad ove ustanove. Pre nekoliko nedelja stigao je deo, ali su pacijenti još uvek prinuđeni da sami kupuju ono što je neophodno za lečenje. Trenutno se operacije vrše samo kad je prisutan anesteziolog, što je ovde retkost, a najbliža adresa za komplikovanije slučajeve, koji su ranije ovde rutinski rešavani, je Kosovska Mitrovica i Niš.

 

U ovim klinikama niko nije želeo da zvaničnoi govori o razlozima ovakve situacije. Kažu za to je zadužen neko u Beogradu.

Direktor živi u Beogradu

Zašto je situacija alarmantna u KBC-u Priština nismo uspeli da saznamo, jer direktor ove ustanove Igor Veličković živi u Beogradu i kako kažu zaposleni na Kosovu boravi samo par dana mesečno.

 

Klinički centar praktično ne funkcioniše

Inače, tridesetpetogodišnjem direktoru Veličkovicu to je prvo radno mesto od završetka medicinskog fakulteta i on ne ispunjava zakonske uslove da bude na čelu ove zdravstvene institucije. Gračanicom kruže priče da je njegova najveća prednost bila to što je član stranke Aleksandra Vulina.

 

U Gračanici radi i privatna “Američka bolnica”. U ovoj ustanovi nije potrebna nikakva zdravstvena knjižica ni za pregled, ni za operaciju, niti za porođaj. Ovde je potrebno da se samo sve to plati.

 

Da je situacija u Kliničko bolničkom centru Priština alarmantna, tokom izborne kampanje za lokalne izbore, uverila se tadašnja ministarka zdravlja u Vladi Srbije Slavica Đukic Dejanović. Ona je tada obećala hitno rešavanje problema.

 

Od posete ministarke Đukić-Dejanović prošlo je osam meseci. Da li je to bilo još jedno predizborno obećanje ili iskrena izjava i namera ministarke zdravlja Republike Srbije za sada se ne zna. Ono što se međutim zna, je da umesto pacijenata, oko ovih bolnica kruže psi lutalice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here