Kenijac Kirui pobednik “Beogradske trke kroz istoriju”

0

Drugo mesto zauzeo je njegov zemljak Džosef Kiptu u vremenu 17:15,8 dok je treći na cilju bio još jedan Kenijac, Mozes Kangogo, u vremenu 17:25,2 minuta.

 

Najbolje plasirani srpski atletičar bio je Mirko Petrović na 11. mestu, Nemanja Cerovac zauzeo je 15, a Goran Nava 18. mesto.

 

Po hladnom i vetrovitom vremenu i na teškoj stazi, čija je podloga bila kombinacija kamena, zemlje, trave i drveta, najbolje su se snašli predstavnici afričkog kontinenta.

 

Od starta trke kod Kapije Karla Šestog vođstvo je držala kenijska trojka, koju su Petrović i Nava uspeli da prate samo u prva dva kilometra.

 

"Staza je bila teška, ali mi je bilo mnogo teže da u toku trke kalkulišem kada da usporim, a kada da ubrzam. U poslednjih 500 metara bilo je i najteže, s obzirom da sam morao da naglo promenim brzinu i rešavam trku u finišu", rekao je pobednik Kirui.

 

On je napomenuo da je stazu dugu 6.000 metara, koja simbolički predstavlja istoriju srpske prestonice, savladao "više razmišljanjem, nego korišćenjem fizičkih predispozicija".

 

"Oduševljen sam ovom stazom koja otkriva čitavu istoriju Beograda", rekao je Kirui.

 

Naš predstavnik Nemanja Cerovac priznao je da "nije bilo lako uhvatiti se u koštac sa ovakvom stazom, po ovakvom vremenu i na ovakvoj podlozi."

 

"Čast mi je što sam trčao u društvu atletskih asova. Podloga je bila veoma nezgodna i osećao sam da mi skočni zglobovi prosto ‘šetaju’, tako da nisam želeo previše da rizikujem. Zadovoljan sam i ovim plasmanom", rekao je Cerovac.

 

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić ocenio je trku "veoma uspešnom".

 

"Nadam se da će ova slika Beograda obići svet. Pokušaćemo iduće godine da sadržajno obogatimo trku, tako što ćemo beogradsku istoriju koja traje šest milenijuma predstavljati po delovima, od njenog nastanka do sada", poručio je Nikolić.

 

Potpredsednik Evropske atletske federacije zadužen za Sektor razvoja, Norvežanin Sven Arne Hansen, čestitao je takmičarima na učešću u trci koja je, kako je ocenio, i pored teških uslova, inspirisala atletričare na ostvarenje dobrih rezultata.

 

"Ovo je fantastična manifestacija, kakve nema nigde u svetu. Do sada sam obišao veliki broj trka, ali ovakav spoj istorije i sporta nisam nigde video", naveo je Hansen.

 

Rezultati pete "Beogradske trke kroz istoriju":
1. Kirui 17:15,2 minuta
2. Kiptu 17:15,8
3. Kangogo 17:25,2
4. Albert Kangur (Kenija) 17:28,0
5. Džulijus Arile (Kenija) 17:30,5
6. Aziz Idris (Maroko) 17:36,4
———————
11. Petrović 17:48,0
15. Cerovac 18:21,2
18. Nava 19:46,3
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here