wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok, u petak oko 17:20 časova sproveli su sinhronizovanu patrolu sa pripadnicima Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je danas iz Kfora.

Kosovski mediji pisali su danas i juče o tome da su nadomak Kosovske Kamenice, primećeni pripadnici srpske žandarmerije, a tim povodom reagovali su i mnogi kosovski političari.

– Od 2008. godine, sinhronizovane patrole se rutinski sprovode zajednički od strane Kfora i Vojske Srbije duž administrativne linije kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda – saopšteno je danas iz Kfora.

S tim u vezi, Kfor sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije, navodi se u saopštenju.

Kfor sarađuje i sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu ali i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije.

– Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama – navodi Kfor.

Kako se ističe, tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole Kfora i Vojske Srbije kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren.

– Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole Vojske Srbije nisu odvojeni od pripadnika Kfora, i to je bio slučaj i ovog puta – poručili su iz Kfora.

Kfor će nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim mandatom, shodno Rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. i Vojnotehničkog sporazuma iz iste godine, da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, poručuju iz Kfora.

3 COMMENTS

  1. Po svim Medjunarodnim pravima trebali bi da zajedno vrsite patrolu na granici Srbije i Albanije,a ne Srbije i Kosova.

      • @Istina o tebi se vidi iz tvog pisanja.Prvo naucu Srpsko-hrvatski pa tek onda pisi.Sta je problem biti Srpski nacionalista po rodjenju sam hriscanin pravoslavac Srbin nisam kao pojedini Srbi po zanimanju.Kome to smeta?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here