wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Novi komandant združenih snaga NATO u Napulju Robert Burk ocenjuje da je “stabilno Kosovo” od ključnog značaja za stabilnost i bezbednost u regionu i ističe da mandat KFOR, zasnovan na Rezoluciji 1244 SB UN ostaje nepromenjen, te da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

– I dalje se staramo da okruženje bude sigurno i bezbedno i da svim zajednicama na Kosovu bude garantovana sloboda kretanja, za dobrobit svih ljudi na Kosovu – rekao je Burk pred svoju posetu Beogradu.

On je dodao da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU kao jedini put ka trajnom rešenju ovog pitanja.

Naglasio je da je KFOR uspostavio, kako kaže, odličan dijalog sa srpskim sagovornicima, i da imaju direktnu komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

– Ovo je dragoceno pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije – kazao je on uz ocenu da bezbednost iziskuje saradnju i zajedničke napore.

Na pitanje da li može da potvrdi da će KFOR ostati na Kosovu, i da se neće povlačiti, Burk je rekao da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu, kao i da KFOR ostaje, kako je istakao, “fokusiran na izvršavanje svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. i Vojno-tehničkom sporazumu, a kako bi pružao sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu”.

Milioni evra da bi Srbija uništila zastarelu municiju

Upitan kako vidi saradnju sa Vojskom Srbije, pre svega saradnju između KFOR i Vojske Srbije Burk je istakao da su NATO i Srbija bliski partneri, da rade zajedno, posebno na pripremi za civilne vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, ali i da pomažu Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija.

– NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije – kaže Burk i dodaje da su Srbija i NATO radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara pružajući tako podršku Oružanim snagama Iraka.

Na pitanje koja je njegova glavna poruka za građane u Srbiji, Burk ističe da je Srbija njihov sused, pouzdan i cenjen partner koji pomaže NATO da promoviše mir i bezbednost u regionu.

– Partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir. Ovo partnerstvo je stabilno i nastavlja da se razvija, na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način – naglašava on.

Burk podseća je da KFOR već 21 godinu, kako kaže, pomaže da se Kosovo transformiše u bezbednije mesto, i da u ovom trenutku u toj misiji ima oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here