Kosovo online

Pripadnici Kfora povukli su se danas ispred zgrade opštine Zvečan.

Kako su iz Kfora naveli za Kosovo onlajn “situacija u opštini Zvečan se stabilizovala, i kao rezultat toga, jedinice iz bataljona operativnih rezervnih snaga misije Kfor predvođene Natom više neće biti prisutne u zgradi opštine”.

“Umesto toga, oni će ostati u tom području i sprovoditi redovne patrole kako bi osigurali bezbedno okruženje za sve ljude koji žive u opštini Zvečan. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEKS), respektivno, sa kojima radimo u bliskoj saradnji”, naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Pripadnika Kfora nema ni u opštinskoj zgradi, ispred koje se sada nalazi oklopno vozilo Kosovske policije, pripadnici Kosovske policije, kao i specijalnih snaga.

Prisutni su i pripadnici Euleksa.

Vojnici Kfora bili su raspoređeni ispred opštinske zgrade u Zvečanu 29. maja 2023. godine kada je došlo do sukoba sa lokalnim Srbima, koji su protestovali zbog dolaska nelegitimnih gradonačelnika na sever Kosova.

Podsetimo, 12. januara pripadnici Kfora su se povukli iz kruga opštinske zgrade u Leposaviću.

Iz Kfora su tada rekli da se prilagođavaju situaciji na terenu na osnovu bezbedonosne procene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here