EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je Kijev zahvalan Nemačkoj na diplomatskim naporima za rešenje konflikta u Donbasu, ali da najnovije poruke iz Berlina predstavljaju razočarenje.

„Nedavne izjave iz Nemačke o nemogućnosti isporuka Ukrajini odbrambenog naoružanja, konkretno dozvola trećim stranama da to urade, kao i izjave o besperspektivnosti vraćanja Krima u sastav Ukrajine, dileme u vezi sa isključivanjem Rusije iz sistema SVIFT – nisu u skladu sa nivoom naših odnosa i aktuelnom bezbednosnom situacijom. Ukrajina je zahvalna za već pruženu pomoć počev od 2014. godine i diplomatske napore ali sadašnje izjave iz Nemačke razočaravaju i u suprotnosti su sa tom podrškom i naporima“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Podsetimo, nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht izjavila je za „Velt“ da je Nemačka na strani Kijeva, ali da isporuke oružja ne mogu da doprinesu prevazilaženju konflikta.

„U februaru će biti predata poljska bolnica, biće organizovana i obuka i to je sve finansirala Nemačka sa 5,3 miliona evra… Mi smo na strani Kijeva, sada moramo da učinomo sve u cilju deeskalacije. Isporuke oružja sada ne bi pomogle i čitava federalna vlada tako misli“, rekla je Labreht za „Velt“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here