pixabay.com

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec saopštio je danas da su ukrajinski istražitelji na oslobođenom području Hersona otkrili zatvorsku ćeliju u kojoj su navodno bila zatočena i maltretirana deca.

Kako je naveo ćelija se nalazi u jednom od četiri otkrivena zatvora za mučenje u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine koji su prošlog meseca napustile ruske snage, prenosi Rojters.

– Pronašli smo 10 zatvora koji su korišćeni za mučenje u Hersonskoj oblasti, četiri u gradu Hersonu. U jednom od zatvora našli smo posebnu prostoriju u kojoj su držana deca. Čak su je i okupatori tako zvali, dečja ćelija – rekao je Lubinac na konferenciji za medije.

Navodi da su istražitelji utvrdili da su deca dobijala vodu svaki drugi dan, kao i da je na njih vršen “psihološki pritisak” i da im je pričano da su ih napustili roditelji.

Lubinec je takođe rekao da je oko 12.000 ukrajinske dece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru, a da je 8.600 odvedeno silom.

Lubinec, koji je predstavio niz izveštaja o navodnom mučenju, rekao je da su uslovi bili gori nego na mestima zatočeništva koja su otkrivena u drugim oslobođenim oblastima.

Lubinec nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

Rojters nije mogao da potvrdi istinitost njegovog izveštaja.

Rusija je ranije odbacila optužbe da su u dosadašnjim operacijama na meti napada vojske bili civili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here