EPA/STEPAN FRANKO
Vadim Pristajko

Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko rekao je u intervjuu za nemački internet-portal RND da bi Nemačka mogla da postane energetski zavisna od Rusije zbog izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s tim što Federalna vlada Nemačke podržava projekat „Severni tok 2“ šef ukrajinske diplomatije je podsetio da „izvor gasa ostaje Rusija“.

– Vi, Nemci, gradite ‘Severni tok 2’ da biste manje zavisili od isporuka gasa preko Ukrajine… Ako Rusi ne budu više želeli da isporučuju gas, cevovodi Baltičkog mora će odmah ostati prazni – rekao je Pristajko.

On je, takođe, naveo da ukrajinska strana garantuje isporuke gasa svojim cevovodima.

Američke sankcije protiv gasovoda

Prošle sedmice predsednik SAD Donald Tramp je potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu koji predviđa sankcije protiv projekata „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

Kasnije je Stejt department SAD saopštio da kompanije koje postavljaju cevovode mogu da izbegnu sankcije ukoliko prekinu radove do 20. januara sledeće godine.

Švajcarska kompanija „Alzeas“, koja postavlja cevi „Severnog toka 2“ već je prekinula posao i povukla specijalne brodove.

Portparol kompanije Jens Miler je rekao da je ostalo da se postavi još oko 160 od ukupno 2.460 kilometara gasovoda.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da postoje alternativni načini za postavljanje cevovoda i da bi projekat, ipak, trebalo da bude završen do kraja 2020. godine.

3 COMMENTS

  1. Cista nehriscanska mrznja i vase svesno secenje grane na kojoj ste sedeli, dovela je do toga da se sada mozete tom granom grejati. Covek ne mora biti saglasan sa necijom politikom, ali to nije opravdanje da se svi Sloveni zrtvuju zbog Vatikana i kravara. Vi ste prve zrtve svoje ludosti i niste zasluzili sazaljenje.

  2. “Ukrajinska strana garantuje isporuku gasa svojim cevovodima”???
    Ciji je i odakle taj gas stize u njihove cevovode? Ukrajinski, nije sigurno!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here