EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

“Svaki sveobuhvatni napad Rusije na Ukrajinu bio bi kraj ruske vojske i kraj Ruske Federacije”, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine i portparol delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič.

– Ruski vojnici kao profesionalci veoma dobro znaju i sugerišu ruskom rukovodstvu da će svaki sveobuhvatni napad na Ukrajinu biti kraj ruske vojske i kraj Ruske Federacije. To je apsolutno neuspešna varijanta. Oni to ne mogu da ne shvataju. A kada nas plaše invazijom, širenjem, nagoveštavaju pretnje – to je blef – rekao je Arestovič, prenosi televizija „Dom“.

Prema njegovim rečima, zadatak takvog blefa je da uplaše i primoraju Kijev da popusti „ruskim hirovima“.

– Ali za dve godine mogli su da se uvere da to nije realno. Ni pritisci na frontu, ni međunarodni pritisci, ni pokušaji zastrašivanja neće dovesti ni do čega. Najbolje što se može učiniti je da pregovaramo jedni sa drugima koristeći normandski i minski format – dodao je on.

Arestovič je dodao da će rukovodstvo Rusije dovesti do toga da ukrajinske rakete budu usmerene na Moskvu u doglednoj budućnosti iz jednog jednostavnog razloga što „mi radimo na raketnom programu“.

– I naše rakete operativno-taktičkog nivoa moći će da dođu do Moskve. To su paritetni koraci kao odgovor na poteze Rusije – istakao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije primetio da pod maskom centara za obuku NATO-a u Ukrajini „može da se razmesti šta god poželite“. On je kao problem nazvao mogućnost da se „sutra kod Harkova pojave rakete“.

– Ne idemo mi tamo sa našim raketama, oni nam ih guraju pod nos – rekao je Putin.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu nakon prevrata u Ukrajini 2014. godine. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Rusija je takođe više puta izjavljivala da nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se u blizini ruskih granica postavi više vojne tehnike NATO-a. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, ruska pretnja je „izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije, da za to dobiju neke bonuse i beneficije“.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here