Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Kijev vodi rat protiv sopstvenog naroda.

Govoreći o snabdevanju Kijeva oružjem, ministar je primetio da su vlasti u Kijevu 2014. godine pod uticajem „podsticaja“ nakon prevrata izvršile agresiju na sopstveni narod.

– Stoga, kada sada predstavnici administracije Zelenskog izjavljuju da Kijev ne planira ništa u Donbasu, zato što Kijev ne može da ratuje protiv sopstvenog naroda, to nije tačno. Kijev je nakon ‘Revolucije dostojanstva’ napao svoj narod i od tada vodi rat protiv sopstvenog naroda, koje je proglasio teroristima, iako stanovnici Donbasa nisu napadali nikoga u ostatku Ukrajine – istakao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Prema njegovim rečima, stanovnici Donbasa jednostavno su tražili da ih ostave na miru kada su na vlast u Kijevu došli „neonacisti, koji su se odmah usprotivili pravima ruskog stanovništva u sopstvenoj zemlji“.

– Zaista se nadam da će se ova istorija pamtiti, uključujući i u onim zemljama koje sa Ukrajinom razgovaraju o mogućnosti isporuke neke vojne opreme – dodao je ruski ministar.

Ranije je portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendelj izjavila da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas. Ona je navela da Ukrajina jednostavno ne može da napadne svoju teritoriju i ne može da se bori protiv svog naroda.

Upozorenje od pothranjivanja militarističkih osećanja

Komentarišući informacije da je Ankara prodala udarne dronove Kijevu, Lavrov je dodao da Rusija preporučuje odgovornim zemljama, uključujući Tursku, da ne pothranjuju militaristička osećanja ukrajinskih vlasti.

– Odmah ću reći da svim odgovornim zemljama sa kojima komuniciramo – Turska je jedna od njih – toplo preporučujemo da analiziraju situaciju i večne militantne izjave kijevskog režima i upozoravamo ih da ne pothranjuju ova militaristička osećanja – rekao je ministar komentarišući pitanje da li je Rusija zabrinuta zbog prodaje oružja Kijevu.

On je dodao da bi kijevski režim mogao da upadne u nepromišljene akcije, što se može loše završiti.

– Čini mi se da su lekcije trebalo da budu naučene 2014. godine. Nažalost, to još nije slučaj. Za sada nismo videli potvrdu ove istine, koju su, nadali smo se, naučili svi oni koji su podsticali antiruska rusofobična osećanja ukrajinskog rukovodstva i koji su podsticali odsustvo bilo kakve želje i prošle i sadašnje vlade u Kijevu da ispune međunarodno-pravne sporazume sadržane u rezoluciji Saveta bezbednosti kojom su odobreni Minski sporazumi. To se može loše završiti, jer u potrazi za vraćanjem svog rejtinga, aktuelni kijevski režim mogao bi da pođe na nepromišljene akcije – naglasio je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je pre nekoliko dana Tursku, gde je razmatrao kupovinu oružja. Nakon posete ukrajinskog lidera, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da saradnja Turske i Ukrajine u odbrambenoj oblasti nije usmerena protiv trećih zemalja.

Ranije je pres služba vodećeg proizvođača turskih dronova „Bajkar“ saopštila da je Ukrajina već kupila turske udarne bespilotne letelice „Bajraktar“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here