Kilometri na autoputu? Amerima ništa nije jasno!

0

Neuspeli projekat navikavanja Amerikanaca na kilometre
 

Oznake od mesta Nagalesa do Tusana su zaostatak neuspešnog pilot programa vlade predsednika Džimija Kartera koji je trebalo da ubedi Amerikance da usvoje sistem mera koji se koristi u većem delu sveta.

 

Tih otprilike 100 kilometara je jedni kontinuirani deo autoputa u SAD s metričkim oznakama, ali je i predmet dugovečnog spora da li i tu treba vratiti oznake u miljama.

 

Pokušaj da se uklone znaci s metričkim oznakama propao je pre četiri godine pošto su se uticajni biznismeni iz tog kraja zalagali da se ostave postojeći znaci.

Vozači navikli na oznake u miljama, međutim, imaju problem. Nik Rodriges iz Rio Rikoa kaže da dok vozi tim delom puta ne može da izračuna koliko treba da pređe milja.

 

Saobraćajne vlasti u Arizoni su ranije kao razlog za zamenu navodile to što su stari znaci izbledeli pod jakim suncem. S novim znacima trebalo je da dođu i nove oznake u miljama a ne kilometrima. Porptarol odeljenja Dastin Krugel kaže da će se sledeći put pre promene saobraćajnih znakova tražiti mišljenje javnosti.

 

Biznismeni i turističke kompanije navode da bi zbog promene s kilometara na milje trebalo da menjuju i uptustva za lokacije gde posluju.

 

U susednom Meksiku se takođe koristi metrički sistem, pa neki tvrde da je metrički sistem u tom kraju, severno od granice s Meksikom, na neki način i znak dobrodošlice za meksičke turiste koji tu troše dosta novca.

 

"Lično, mislim da je lepo što me gosti pitaju zašto su znaci metrički. Niko od turista s kojima smo razgovarli nije imao problema što su znaci u miljama", rekao je Džim Grin, vlasnik hotela u mestu Grin Veli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here