Hadži Marko Vujičić
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Mitropolit Joanikije izjavio je da pravo na ustoličenje na Cetinju pripada ne samo njemu nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske. Ustoličenje mitropolita je u ovom slučaju, naglašava, isključivo verski čin i ne treba mu pridavati nikakve političke oznake.

Mitropolit Joanikije je rekao da je kontinuitet Zetske episkopije, potom mitropolije, iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska, toliko jasan i toliko ubedljiv i da njega svedoče zetski episkopi i mitropoliti, a kasnije i mitropoliti crnogorski i crnogorsko-primorski.

– Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo – kazao je mitropolit Joanikije.

Prema njegovim rečima, pravo na ustoličenje u toj svetinji pripada ne samo njemu, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti – napominje mitropolit Joanikije.

Apeluje na sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

– Ustoličenje mitropolita je u ovom slučaju isključivo verski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamernih, da ovaj skup bude isključivo verskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština – napominje mitropolit.

Biće, dodaje, sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče skupa.

– Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat – kazao je mitropolit Joanikije.

Dolazi, navodi, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije da poseti Crnu Goru i da donese mir i blagoslov Crnoj Gori, kao i svi njegovi prethodnici, i dodaje da je veliki broj srpskih patrijaraha kroz istoriju posećivao i Crnu Goru i Cetinjski manastir.

– Ja sam ovde hirotonisan uz blagoslov našeg blaženopočivšeg Mitropolita rukom svetog patrijarha Pavla, pre pune 22 godine ovde u Cetinjskom manastiru. Ovog puta imamo važne goste i pozivam sve da u miru i sa radošću dočekamo ugledne goste iz drugih pomesnih pravoslavnih svetih Božjih crkava, koji nam dolaze na ustoličenje. Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomesnih crkava – rekao je mitropolit.

Žele, ističe, da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi a ne grad koji se, zbog incidenata i raznih problema, zaobilazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here